Jászkunság

2019.11.13. 07:00

Több veszélyt rejt a közlekedés az őszi időszakban

Az őszi időszak velejárója, hogy hamarabb sötétedik, az idő esős, ködös, mindez jelentősen megnehezíti a láthatóságot a közlekedésben.

Czakó Nóra

A kampány kezdetén a megyei rendőr-főkapitányság épülete előtt minden gyalogosan vagy kerékpárral érkező kollégájukat láthatósági mellénnyel és lámpaszettel ajándékozták meg a rendőrök

Forrás: Police.hu

Éppen ezért az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén is meghirdette a Látni és látszani közlekedési kampányát, amelyhez megyénk is csatlakozott.

Az év utolsó hónapjaiban megváltozik az időjárás, ami sokszor kedvezőtlen körülményeket idézhet elő a közlekedésben.

– Gyakrabban kell számolni a köd, az eső megjelenésével, az utak csúszósságával, ezért fontos, hogy körültekintően és türelmesen vezessünk, közlekedjünk! – hangsúlyozta Kovács Ágnes megyei rendőrségi szóvivő. – Ősszel jellemzőek a pályaelhagyással járó és a követési távolság be nem tartása miatt bekövetkezett balesetek. A járművezetők egy része ugyanis nem figyel oda a megváltozott időjárási, látási és útviszonyokra, nem ismeri fel az abban rejlő veszélyeket.

– A hőmérséklet csökkenésével, a vizes, sáros, falevelekkel teli, nyálkás úttesten való közlekedéskor megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, valamint kanyarodáskor. Nedves, esős időben soha ne úgy közlekedjenek, ahogy nyáron megszokták! Mindig tartsanak nagyobb követési távolságot, és a járművek sebességét az adott időjárási körülményekhez igazodva válasszák meg. Kerüljék a hirtelen fékezést, és óvakodjanak a váratlan és gyors irányváltoztatástól! – sorolta az intelmeket a szóvivő, aki arról is beszélt, hogy az ősz beköszöntével ajánlott a gépkocsik felülvizsgálata.

A kampány kezdetén a megyei rendőr-főkapitányság épülete előtt minden gyalogosan vagy kerékpárral érkező kollégájukat láthatósági mellénnyel és lámpaszettel ajándékozták meg a rendőrök
Fotó: Police.hu

Ellenőrizzük, hogy megfelelő-e az abroncsok állapota, és a gépjárművet feltöltöttük-e fagyálló folyadékkal, illetve megfelelően működnek-e a világító berendezések, az ablaktörlők, valamint a fűtő- és párátlanító berendezések! Minél hamarabb szereltessük fel a téli gumikat, ne várjuk meg, amíg leesik a hó, hiszen már hét Celsius-fok alatt is jelentősen romlik a nyári gumik tapadása.

Fontos, hogy mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok viseljenek láthatósági mellényt és fényvisszaverő ruházatot ősszel és télen is. Így a többi közlekedő gyorsabban és időben észlelheti jelenlétüket.

Részben erre összpontosít a Látni és látszani elnevezésű kampány, melynek célja, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében felhívja a figyelmet a látás és a láthatóság fontosságára, életmentő szerepére. Ez ugyanis az őszi időszakban különösen fontos.

– Az akció során a baleset-megelőzési munkatársak hetente két alkalommal különböző üzemanyagtöltő állomásokra mennek, ahol a láthatósági vizsgálat és a járművek műszaki állapotának ellenőrzése mellett különböző, a láthatóságot elősegítő eszközöket osztanak. Első alkalommal november 6-án Szolnokon, a Dráva utcában lévő benzinkútra érkező gépjárművezetők figyelmét hívták fel a láthatóság fontosságára és a járművek megfelelő felkészítésére. Mindemellett a sofőröknek lehetőségük volt, hogy egy pár perces vizsgálattal a látásukat is ellenőriztessék – tudtuk meg Kovács Ágnestől.

A december 15-ig tartó kampány ideje alatt a kijelölt optikákban térítésmentes látásellenőrzéssel várják a sofőröket. A szervizekben pedig ingyenesen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a járművüket, világító berendezéseiket szakemberek átvizsgálják. Az akcióban részt vevő optikák és szervizek listáját a kampány honlapján találják meg az érdeklődők.

Két hónap alatt százhuszonheten haltak meg az utakon

Kiadta a rendőrség a közlekedésbiztonsági vörös kódot az elmúlt időszak baleseti adatai miatt. Szeptemberben ugyanis 56-an, októberben 71-en haltak meg az ország közútjain – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

Megyénkben szeptember 22-én a 4-es számú főúton, Törökszentmiklós külterületén történt halálos karambol. Egy ember életét vesztette, amikor két autó ütközött. Szep­tember 28-án este pedig Jászapáti külterületén egy személyautó vezetője nem észlelte az úttesten sötét ruházatban tartózkodó férfit, akit elütött. A férfi a helyszínen életét vesztette.

Októberben több baleset történt megyénkben, mint az elmúlt év azonos időszakában, tragikus kimenetelű karambolnál azonban szerencsére nem kellett intézkedniük a rendőröknek. November 5-én viszont Szolnok külterületén, a 4-es főúton ketten is életüket vesztették, amikor egy személygépkocsi és egy kamion ütközött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában