ÖCSÖD

2019.11.14. 07:00

Valóságos örömzenét jelent számára együtt énekelni

Dallal és muzsikaszóval ünnepelték az Öcsödi Hagyományőrző Népdalkör születésnapját.

P. Pusztai Nóra

Bata Gáborné, az Öcsödi Hagyományőrző Népdalkör vezetője

Forrás: Beküldött fotó

A minap környékbeli együttesek – egyebek mellett Békésszentandrásról, Mezőtúrról, Érkeserűről és Kunmadarasról – is felléptek a jeles alkalmon. A negyvenöt év eseményeit, történeteit elevenítették fel. Bata Gáborné népdalkörvezetővel beszélgettünk.

– Annak idején pávakörként alakultunk, nők, férfiak egyaránt jöttek a művelődési házba, zengett a népdal és a citeraszó – idézte fel Bata Gáborné, az Öcsödi Hagyományőrző Népdalkör vezetője. A közösség a negyvenötödik születésnapját ünnepelte a minap. A rendezvényre a visszaemlékezések mellett a környék népdalkörei színvonalas műsorral készültek.

Bata Gáborné, az Öcsödi Hagyományőrző Népdalkör vezetője
Fotó: Beküldött fotó

– 1974-ben a Tiszazugban megmozdult valami. Egyre-másra jöttek létre a pávakörök. Mi is teljes erővel láttunk a szervezéshez. 1974. november 1-jén megalakult Öcsödön is a pávakör. A természetközeli életformában megkeményedett hangok szólaltatták meg a legszebben, leghitelesebben a népdalokat. Az idősebb életkor megőrző, érlelő képessége csodálatos dallamkincsre nyitott számunkra kaput. Csokorba szedtük a dalokat – elevenítették fel az ünnepségen Enyedi Antalné, a pávakör alapítójának húsz évvel ezelőtti gondolatait.

– A körülbelül húszfős együttes hangját akkor citeraszó kísérte. Őket Csonki Sándor hangolta össze – mondta Bata Gáborné népdalkörvezető, aki hozzátette, hogy a jellegzetes öcsödi citera mellett a köcsögdudások hangja is megszólalt.

A pávakör első fellépése 1975. augusztus 20-án volt, és számtalan követte. 1994-ben vette fel a Hagyományőrző Népdalkör nevet. Lényegében az első húsz évben bejárták az egész országot. A szakmai, zenei munkáért Enyedi Dezsőné felelős, aki már tizenkét éve tanítja az éneket, állítja össze a népdalcsokrokat.

– Amikor nyugdíjba mentem, valamilyen közösséghez szerettem volna tartozni, és megkerestek az akkori tagok, hogy nem járnék-e a népdalkörbe. Öt éve kapcsolódtam a munkába, három éve vezetem a kört – részletezte Bata Gáborné, aki a közösség mindennapjait szervezi, tartja a kapcsolatot a dalkörökkel és az önkormányzattal.

– A legfiatalabb tagunk tizenhárom, míg a legidősebb hetvenkét éves. Jelenleg tizenhatan énekelünk együtt. Kevés az utánpótlás és nehéz a toborzás, de a közös muzsika összeköt minket – hangsúlyozta a vezető.

Számos településen felléptek már

– A térség és a falu rendezvényein, de Újszásztól Kunmadarasig elég sok településen megfordultunk már. Megfelelő népi- és katonadalokkal, karácsonykor és pünkösdkor a templomba szokásdalokkal készülünk. Népdaltalálkozókra járunk – mondta Bata Gáborné, az Öcsödi Hagyományőrző Népdalkör vezetője, aki kiemelte, hogy az utóbbi öt évben két aranyfokozatot is elértek a Kóta országos minősítő versenyén.

A nemzeti elismeréseken túl a település önkormányzata is támogatja a népdalkör működését. Az együttes a község kulturális életében végzett kiemelkedő tevékenységéért már háromszor kapott Öcsöd Nagyközségért kitüntető címet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában