Vélemény

2019.12.01. 07:00

A férfiakat jobban sújthatja a vírusos náthabetegség

Megnyugodtam. Ugyanis nem csak magam érzem így, de tudományosan igazolva is „halálos” beteg szoktam volt lenni.

Mészáros Géza

A mindenre (is) örök érvényt szerző brit tudósok ugyanis az influenza és a nemek kapcsolatát vizsgáló kutatások eredményeit összegezve arra a következtetésre jutottak, hogy lehetséges, a férfiakat valóban jobban sújtja a vírusos náthabetegség, mint a nőket. Vagyis, élettanilag igazolható, hogy létezik a „man flu”, avagy a férfiinfluenza.

Tulajdonképpen egy szürke kis eminenciásnak köszönhető, hogy én és az erősebb nem magamfajta gyengécske immunrendszerrel alulvértezett képviselői influenzaszezonban hivatalosan vagyunk levertebbek, mint a gyengének mondott, ám jóval erősebb nemű hölgytársaink. Egérkísérletek jelezték azt ugyanis, hogy a fertőző betegségek intenzitása a női egyedekben alacsonyabb, mint a hímekben. A tanulmány szerint a háttérben a két nem eltérő hormonrendszere áll: a magasabb ösztrogénszint erősebb immunrendszerrel jár együtt.

A szervezet védekezőrendszerének működését a tesztoszteron inkább egy kicsit elnyomja, az ösztrogén pedig felpörgeti azt: az ösztrogén hatására több antitest és gyulladást kiváltó fehérje kezd termelődni. Ezért, amikor a nőket és férfiakat egyidejűleg megfertőzi valami, előzőek immunrendszere gyorsabban és hatékonyabban reagál a fenyegetésre, mint az utóbbiaké.

Egérkéim az Úrban! Drága cincogó egerentyűim a megnyugvásban, amit az én álláspontom megerősítéséért tettetek! Férfitársaim nevében köszönöm, hogy a tudomány fejlődése érdekében szörnyű áldozatot hoztatok, s bebizonyítottátok, hogy él és létezik a haldoklást előidéző férfiinfluenza.

Hapci! Igaz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában