Helyi közélet

2019.12.20. 12:25

Börtönkarácsonyi börtönelőadásban fogvatartottak szerepeltek

A börtönökről, a büntetés-végrehajtásról sokunknak egy rejtett világ, egy ismeretlen közeg jut az eszébe.

Hartai Gergely

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az itt élők, vagyis a fogvatartottak egy, a társadalomtól teljesen elkülönült csoportot képeznek. Azt gondoljuk, „társadalom ők a társadalomban”, akikre jóval kevesebb figyelem hárul a mindennapokban.

Holott éppen ők azok, akik esetében kiemelt jelentősége van a közösségfejlesztésnek, a kulturális kapcsolatépítésnek és persze későbbi boldogulásuk elősegítésének. Nem mindegy ugyanis, hogyan érvényesülnek majd, ha büntetésük letöltése után kilépnek az életbe. Azaz, hogyan teremtenek kapcsolatot másokkal, vagy miként építik karrierjüket a munka világában. Egyáltalán, értékek mentén, netán azok semmibevételével képzelik el hétköznapjaikat.

A megyei büntetés-végrehajtási intézet csütörtöki programja éppen arra helyezte a hangsúlyt, hogy elősegítse a fogvatartottak közösségben való érvényesülését. Az intézet és a Körtánc Egyesület együttműködésének keretében létrejött foglalkozássorozat záróeseménye egy különleges karácsonyi műsor volt. A kezdeményezés célja, hogy gondolatokat ébresszen a társadalmi lét alapvető kérdéseiről. Újraértelmezve sok mindent: egy kicsit másként világítva rá a szeretet közelgő ünnepére, a fogvatartottak megítélésére.

Azt gondolom, a börtönfalak mögött az efféle programok nagyban segíthetik a társadalom hasznos tagjává válást. Így hát jó lenne több, hasonló akciót látni Szolnok határain innen és azon túl is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában