RÁKÓCZIFALVA

2019.12.04. 09:30

Feltöltődtek az előadáson

Az egymásra figyelés óriási energiákat képes adni az embereknek. Hogyan érdemes figyelni szeretteink mondandójára? Miként fogalmazzuk meg saját mondanivalónkat úgy, hogy pontosan azt értse a másik fél, amit közölni akarunk?

Kovács Berta

Ezekre a kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők Egedi Ilona mentálhigiénés szakember szombat délutáni előadásán, a Varsány Közösségi Házban.

Jó példa, hogy az anyuka megkérdezi gyermekétől, mi volt a suliban, és azt a választ kapja: „hagyjál már!” Ha ebből ő azt hallja ki, hogy gyereke nagyon fáradt, vagy valami negatív élmény érte, akkor másképp fog reagálni, a problémáját igyekszik megtudni. Az értő kommunikáció elméleti hátterének átbeszélését követően kiscsoportos gyakorlati foglalkozáson vettek részt az érdeklődők. Itt megtapasztalhatták, milyen úgy beszélni fontos dolgokról, hogy a másik fél nem szakítja félbe őket, nem szúr közbe kérdéseket.

Megélhették azt is, hogyan akasztják meg a kommunikációt az úgynevezett „közléssorompók”, olyan megjegyzések, kérdések, amitől az illetőnek elmegy a kedve a közléstől. Ilyen például a kioktatás, a moralizálás, de sok esetben a kutakodó kérdezősködés is, hiszen ez utóbbinál már nem az illetőről van szó, a kérdésekkel a másik fél a saját elképzelése felé tereli a beszélgetést.

Az előadás a legkülönbözőbb korosztályokból vonzott érdeklődőket, a legfiatalabb tizenhárom, a legidősebb közel nyolcvanéves volt, de egyaránt úgy érezték, feltöltődtek e program során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában