Jászkunság

2019.12.03. 14:00

Jól működő napi rutint alakított ki a hétgyerekes családanya

Akadnak olyan családok, ahol a reggeli rutin káoszba torkollik.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A gyerekek hisztiznek, az öltözés nem halad, az anyuka dühöng, és alig várják, hogy végre elhagyják a lakást annak reményében, hogy semmi sem marad otthon. Minél több gyermek nevelkedik egy családban, annál érdemesebb egy jól működő rendszer kidolgozása, hogy mindenki időben beérjen az óvodába, iskolába és a munkahelyre. Páncél Tünde hétgyermekes anyuka a kevesebb súrlódás érdekében bejáratott rutint alakított ki a reggelekre és a mindennapi teendőkre vonatkozóan, a kilenctagú család koordinálása ugyanis nem egyszerű.

– Maximum az idővel futok versenyt – mondta mosolyogva, mikor a készülődés részleteiről érdeklődtem. – Reggel hatkor szól az ébresztőóra, amíg kávézok, keresem a lelki békémet, hogy minél tovább türelmes maradhassak. Ébresztem a hat- és nyolcéves gyerkőceimet, kikészítem a ruhákat. Az a szerencsém, hogy ők már önállóan öltöznek, közben csomagolom a reggelit, rendezem az iskolatáskákat és fésülöm a lányom. A hároméves ikrek vagy velünk jönnek, vagy az édesapjuk tud vigyázni rájuk. Hét óra húsz percre mindenki készen, az ajtóban sorakozik – mesélte Tünde, majd hozzátette, hogy a nagyobb fiai már önjáróak, a legnagyobb lánya pedig kollégista, így ők már a reggeli készülődés idején nem sok vizet zavarnak.

A családi élethez hozzátartozik a házimunka kérdése is. A háztartások nagy részében az iskolás gyermekeknél már elvárt, hogy segítsenek szüleiknek elvégezni a felmerülő teendőket, viszont a szakemberek szerint érdemes már a legkisebbeket is hozzászoktatni a házimunka világához.

– Lényegében ha tetszik, ha nem, mindenki a maga életkorának megfelelően veszi ki a részét a munkából. Hétvégente például elvárás, hogy a saját szobájukat rendbe szedjék, bár ebben a témában elég gyakran kell motivációs beszédet tartanom az alkalmi süket füleknek. A főzésbe viszont szívesen segítenek, valamint a ház körüli teendők közül is van, ami a gyerekek feladatai közé tartozik, például a macska- és a kutyaetetésen túl a tyúkok kiengedése is, de kiviszik a szemetet, vagy ha szükséges, pakolnak a csöpögtetőről – részletezte a teendőket Páncél Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában