Jászkunság

2019.12.01. 11:30

Rákász Gergely megőrizné gyermekei számára a karácsony varázsát

Kevesen vannak olyanok, akik Rákász Gergely nevét nem ismerik.

Szabó Lilla Laura

Rákász Gergely megtalálja az egyensúlyt a családi ünneplés és a koncertezés között

Fotó: Rózsa Erika

Előadásai alatt rendhagyó módon igyekszik közelebb hozni a klasszikus zenét a ma emberéhez. A karácsonyi időszakban sűrűsödnek a programjai, hamarosan Jászberényben és Szolnokon is fellép. A művésszel egyebek mellett arról beszélgettünk, hogyan képes megtalálni az egyensúlyt a bensőséges családi ünneplés és a koncertezés között.

– Sikeres művészként, előadóként elfoglalt ember, akinek mindig tele a naptára. Az ön számára mit jelent az ünnep, hogyan tud átszellemülni ebben a feszített tempóban?

– A családdal töltött idő szent. A gyerekek még kicsik, szeretnénk számukra megőrizni a karácsony varázsát. Az amerikai sláger szerint „Hazamegyek az ünnepre”, nos, én pontosan így teszek mindig. Ami a fellépéseket illeti, a közönséggel is ünnepelek. Számomra ezek a pillanatok szintén meghatározóak.

Rákász Gergely megtalálja az egyensúlyt a családi ünneplés és a koncertezés között
Fotó: Rózsa Erika

– Az év végi koncertek már hagyománynak számítanak. Elkerülhető, hogy a fellépésekkel kapcsolatos munka egyhangúvá, monotonná váljon?

– Ezt sajnos nem lehet elkerülni, hiszen a monotonitás mindenki életében jelen van. A fókusz viszont nagyon nem mindegy. Ha fel kellene sorolnom, hogy miért nem jó koncertorgonistának lenni, akkor volna egy igazán hosszú listám. Csak erre koncentrálva, idővel besokallna az ember. Ám ha arra figyelünk, hogy mit teremtünk együtt, milyen élményeket adunk és élünk meg, akkor teljesen más nézőpontot kap az egész helyzet. Ebből lehet töltődni és valójában ez számít igazán.

– Hogyan inspirálódik, miből merít ihletet egy-egy új műsor előtt?

– Sokat olvasok, kiállításokra járok, figyelem a világot, és hagyom, hogy ezek az impulzusok átalakuljanak bennem, majd új ötleteket, elképzeléseket alkotok belőlük. Egyeztetek a csapattal, amellyel együtt dolgozom. Megvalósítjuk azt, amit lehet és érleljük vagy átalakítjuk azt, ami elsőre nem tűnik sikeresnek.

– Azért néha pihen egy kicsit? Mivel tud feltöltődni, mi az ami igazán kitisztítja a gondolatait?

– A reggeli séták. Ilyenkor egy óra csak az enyém. Figyelem a várost, a világot, és egyszerűen élvezem a gyaloglást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában