JÁSZKUNSÁG

2020.01.07. 20:00

A feldarabolt fenyőket sok helyen rászorulókhoz szállítják

Számos népi hagyomány kötődik vízkereszt napjához. Január hatodikán, talán a legelterjedtebb szokás a díszes karácsonyfák lebontása. Nem történik ez máshogy idén sem. És bár néhány család őrizgeti még becses tűlevelűjét, a közterületek fáit megyénk számos pontján elszállítják.

P. Pusztai Nóra

A hagyomány szerint január 6-án kell lebontani a karácsonyfákat. A megyeszékhely központjában álló fenyőről is leszedték hétfőn az ünnepi díszeket

Fotó: Mészáros János

Szolnokon is évekre visszanyúló hagyománya van a Kossuth téri karácsonyfa felhasználásának. Gyuricska Éva, a polgármesteri hivatal sajtóreferense megkeresésünkre elmondta, a fenyő, feldarabolása után, tüzelőanyagként rászoruló családokhoz kerül majd.

A hagyomány szerint január 6-án kell lebontani a karácsonyfákat. A megyeszékhely központjában álló fenyőről is leszedték hétfőn az ünnepi díszeket
Fotó: Mészáros János

A Pletykafaluban már a hétvégén kitakarították a levelekkel borított teret, ahol a karácsonyfa állt. Szombaton leszedték a díszeket a városrész első közös fájáról, amely heteken át, mintegy koronaként emlékeztette a lakókat az elmúlt egy év közös munkájára.

Lebontották a Pletykafalu karácsonyfáját
Fotó: Beküldött fotó

Tiszaföldváron is a napokban válnak meg a karácsony ékétől, melyet összedarabolva a városüzemeltetés hasznosít majd, tudtuk meg Hegedűs István polgármestertől.

Kőröstetétlenen sem vész kárba a lebontott tűlevelű.

– Nálunk a faluközpontban, a templom közelében áll a község karácsonyfája. Az ez évi mintegy 4–5 mázsát tesz ki. Ha pedig lebontjuk, „konyhaké­szen” visszük azt házhoz a rászorulóknak – közölte hírportálunkkal Pásztor Imre polgármester. Aki, mint mondta, már most tudják, hová kerül a fájuk, melyet a tervek szerint február első felében szállítanak el. A világítást pedig minden évben vízkeresztkor szedik le.

– A fa idén egyetlen helyre, egy háromcsaládos édesanyához kerül majd. Nem egyedi az eset, hogy így próbálunk segíteni. Évek óta működik már ez a településen… – hívta fel a figyelmet a falu első embere.

Vízkeresztkor kezdetét veszi a farsangi időszak, amikor a vidámság, a bálok és a szórakozás kerül előtérbe. A karácsonyfát tehát nemcsak azért kell leszedni, hogy ne lepjék el tűlevelek a szőnyeget, hanem ezzel is jelezzük az új év, egy új időszak kezdetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában