Jászkunság

2020.01.04. 07:00

Nagy a felelősség, hogy gyermekünkkel mit ismertetünk meg

Nem lehet elég korán elkezdeni a zenehallgatást, hiszen már magzati korban, az édesanya pocakjában is hallják a körülöttük zajló hangokat a legapróbbak.

P. Pusztai Nóra

Már kisgyermekkorban érdemes sok mindent kipróbálni. Alapvetően a kicsik jelleme az, ami meghatározza a hangszerválasztást

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Alapvetően a klasszikus zenék nyugtatják az idegrendszert. Szabó Zsolt karnaggyal, a Martfű Városi Női Kar és a Tiszaföldvári Férfikórus Egyesület szakmai vezetőjével beszélgettünk a dallamok elsődleges szerepéről.

– Az emberek életében már ősidők óta központi szerepet játszik a zene, ami által valami magasabb teremtőerővel próbálnak kapcsolatba lépni. Az egyházi énekekben, zsoltárokban, a zenés miséken ma is tapasztalható ez. Ám napjainkban inkább a szórakoztatás került előtérbe – magyarázta a zene szerepének változásait az egykori énektanár, Szabó Zsolt. Hozzáfűzte, az elmúlt évszázadokban nemcsak a hangszerek, hanem a hangzások is fejlődtek. A napjainkban népszerű gépzene teljesen máshogy szól, mint a száz vagy akár az ötven évvel ezelőtti darabok.

– Szülőként hatalmas a felelősség, hogy a gyerekkel mit ismertetünk meg, mert az az utód ízlésvilágát is nagymértékben befolyásolja. A klasszikus zenék többnyire nyugtató hatással vannak az emberekre. Kutatások bizonyítják, hogy már a pocakban lakó magzat is érzékeli a külvilágot, hallja édesanyja énekét, és a körülötte szóló zeneműveket. Az öt hónapos, zenét hallgató csecsemők máshogy viselkednek, sokkal vidámabbak, mint akik más környezetben nevelkednek. A zene ugyanis a motorikus mozgásra és a fejlődés ütemére is jó hatással van – részletezte a karnagy.

A gyermekeknél óvodás, kisiskolás korban alakul át az idegrendszer. Az ebben az időszakban zajló változásokat a zene jótékony hatása is segíti. A személyiségfejlődésben, a lelki nevelésben betöltött szerepe vitathatatlan, ezenkívül a kombinatív gondolkodásmódra, az intelligenciára, a koncentrációra és a memóriára is pozitív befolyással bír, fejleszti az akaratot, az önuralmat és a kitartást.

– A hangszeres gyakorlás által az idegpályák rögzülnek. Tapasztalatok szerint egy zenésznek nagyobb a tűrőképessége. Amikor gyerekként zongorázni tanultam, gyakorlás során számtalanszor melléütöttem, a kudarcokat is el kellett viselni ahhoz, hogy megtanuljak játszani. Egy kóruspróbán is hasonló a helyzet. De ott a tagoknak még egymáshoz is alkalmazkodniuk kell, így közösségformáló ereje is megmutatkozik – sorolta a zenélés és éneklés előnyeit Szabó Zsolt, aki azt is kifejtette, hogy egy dal vagy zenemű tempója, ritmusa az emberi szervezet működését és természetesen a hangulatot is befolyásolja.

– Alapvetően a gyermek jelleme az, ami meghatározza a hangszerválasztást. Hiszen míg például a zongora lágyabb hangzású hangszer, amit bármelyik gyermek választhat, addig a dob egy harsányabb hangszer, amit egy mozgékony, temperamentumos gyermeknek célszerű választania. De van olyan gyermek, aki kifejezetten hangszert választ. A szolfézs órák viszont minden esetben elengedhetetlenek, mely alkalmakkor a kottaírás és -olvasást, dallamok hallás utáni lejegyzését sajátítják el a tanulók, illetve a ritmikai készségfejlesztés helyszíne is ez – tette hozzá az egykori énektanár.

– Ha a gyerekek a próbák és az előadások során élményekhez jutnak, talán az akaratuk, szorgalmuk és kitartásuk is elég lehet ahhoz, hogy további sikereket érjenek el, és tudatosan forduljanak a zene világához – hangsúlyozta Szabó Zsolt.

Számos hangszer közül választhatnak

A kisgyermekek körében a gitár és a dob tűnik a legnépszerűbbnek, bár a hegedűt és különféle fúvósokat is sokan választják.

– Már egészen kicsiként láttam a fiamon, hogy magával ragadja a zene – mesélte Kiss Brigitta, akinek a gyermeke ötévesen kezdett dobolni.

– Zenei általános iskolát választottunk Benjáminnak és már az első években dobfelszerelést is vásároltunk. Most már hetedikes, zenekarban próbál, koncerteken is fellépett már – mondta az anyuka, majd hozzátette, hogy gyermeke szívesen gyakorol a szabadidejében. És bár a sportokban nem kifejezetten ügyes, mégis hálás, hogy találtak egy olyan hobbit, amivel hasznosan töltheti gyermeke az idejét.

Cikkünk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet itt olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában