Tiszafüred

2020.01.18. 11:30

Szakértői vélemény alapján vágták ki a nyolcvanéves fákat

Szakértői vélemény alapján vágtak ki hatalmas, elöregedett japánakácokat a Tiszafüredi Járásbíróság előtti Béke téren. A napokban történt beavatkozás megosztotta a város lakosságát.

Ujvári László

Már évtizedek óta a jól megszokott belvárosi képhez tartoztak a szabadon növekvő, terjeszkedő óriások. Az idősebb korosztály nosztalgiával gondolt vissza rájuk, de alaposabban megnézve, már évek óta a levegőben lógott egy esetleges beavatkozás szükségessége. Ezen az állásponton van a szakvéleményt kiadó Andrási Lőrinc is, aki növényvédelmi szakmérnökként felügyeli a város közterein található növényzetet.

– Korábban már kétszer is adtam szakvéleményt, jelezve, hogy a Béke téri fák egy része balesetveszélyes – kezdte a szakértő. – Ezek vágásérettek lettek azáltal, hogy nem gondozták őket az elmúlt évtizedekben. Nem volt gazdájuk, így szabadon, gondozatlanul nőttek – folytatta.

A fák kivágása után megüresedett tér fura látványt nyújt az évtizedeken át máshoz szokott szemnek, de a szakértő szerint elkerülhetetlen volt a beavatkozás. Az aránytalanul növekvő, vízszintesen is terjeszkedő lombkorona gyakran az úttest felé nyúlt, a hatalmas, kiszáradt, túlterhelt ágak pedig veszélyeztették a közlekedés biztonságát.

– Ezek közel nyolcvanéves fák voltak, melyeken legalább ötven éve nem igazított senki, magára hagyva, gondozatlanul nőttek. Van pár ilyen park a városban, amelyben a fák, éppen a szabályozás és gondos kezelés híján balesetveszélyesek, vágásérettek lettek – magyarázta Andrási Lőrinc. Hozzátette: a város más közterületén is szükség lesz hasonló beavatkozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában