Hajómakett

2020.02.05. 14:00

A Titanic méretarányos mása látható a tiszaörsi művelődési házban

Egy közel háromméteres hajómakett fogadja a látogatót, ha belép a tiszaörsi művelődési ház előterébe. A Titanic élethű, méretarányos modelljét bárki szemügyre veheti, aki a napokban arra jár.

Ujvári László

Szabó István két évig dolgozott a Titanic makettjén

Fotó: Ujvári László

A Csillagok háborúja szinte minden járművének makettjét elkészítette már Szabó István, alkotásait az ország több pontján is megismerték. Ezúttal egy valós történet felé fordult.

Régóta érdekli a világ egyik legismertebb története, a Titanic katasztrófája, már gyermekként sokat olvasott az esetről.

– Kétéves munka eredménye, 2017-ben kezdtem a tervek felkutatását, majd az alapanyagok gyűjtését. Egy a százhoz méretű modellt szerettem volna készíteni, ami sikerült is – mutatja a hatalmas makett mellett állva.

Szabó István két évig dolgozott a Titanic makettjén
Fotó: Ujvári László

– Sokkal könnyebb számolni és építeni, ha ragaszkodunk a méretarányhoz – fűzte hozzá.

Míg a Titanic kétszázhetven méter hosszú volt, a tiszaörsi kicsinyített mása kétszázhetven centiméteres lett. Az arányokat a hajómakett magassága és szélessége is hűen tükrözi, akárcsak az egyéb apró részleteket.

– A formát, a hajógerincet volt a legnehezebb kivitelezni. A technika ugyanaz volt, mint az űrhajóknál, többnyire farostlemez, lécek, műanyag és karton. A kémények viszont nem a megszokott módon készültek – árulta el.

Általában hulladékból, máshol már nem hasznosítható alapanyagokból dolgozik, de a kéményekhez – megfelelő hozzávalók híján – ezúttal PVC-csöveket vásárolt. Tavaly keveset dolgozott rajta, vagy alapanyag, vagy idő hiányzott az alkotás befejezéséhez. Mikor felmerült a mostani kiállítás ötlete, nagy lendülettel látott ismét munkához, hogy időre elkészüljön.

Már csak két korlát hiányzik a mini óceánjáróról, amit a felületes nézelődő észre sem vesz. Most január végén a művelődési házban állították ki a hajómodellt, mondani sem kell, rögtön nagy sikert aratott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában