Beruházás

2020.03.15. 14:00

Április végén kerülhetnek helyükre a kengyeli szélmalom vitorlái

Hamarosan elkészülnek a kengyeli szélmalom új vitorlái és lapátjai, melyek várhatóan április végén kerülnek a helyükre.

Molnár-Révész Erika

Az ácsmester már dolgozik a szélmalom új vitorláin

Forrás: Beküldött fotó

A lapátok egy hat évvel ezelőtti viharban rongálódtak meg. A munkálatok érdekessége, hogy az elkészült darabokat szétszedik, majd a helyszínen ismét összeépítik. Az is különleges, hogy a szélmalom lapátjait kizárólag faszegek segítségével állítják össze.

Az önkormányzat három éve nyújtott be pályázatot Kengyel-Bagimajor turisztikai értékeinek megőrzésére, majd bruttó száztízmillió forintot nyert erre a célra. Ebből teljesen megújul Kengyel legfőbb nevezetessége, a kunhalmon álló százhetven éves szélmalom, amely egy tizenöt méter magas téglaépület. A malom belseje négy szintre tagolódik, kúp alakú teteje zsindelyfedeles.

Az ácsmester már dolgozik a szélmalom új vitorláin
Fotó: Beküldött fotó

A pályázat tartalmazza az egykor iskolaként használt kúria helyreállítását is, emellett a területre parkoló, kerékpártároló és tanösvény is épül. A beruházástól a turizmus fellendülését, ezzel együtt az idegenforgalmi bevételek növekedését reméli a település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában