hiányoznak az iskolabusz mellől

2020.03.16. 17:30

Csak papíron létezik a polgárőrség Csataszögön

Igen alacsony Csataszög bűnügyi fertőzöttsége, a közbiztonságra igazán nem lehet panasz. Annak ellenére sem, hogy az utóbbi években a helyi polgárőrség működése lényegében szünetel. Hajdan 15-16 főt számlált az egyesület, annak ellenére, hogy kicsiny faluról van szó. Ma már nem végeznek szervezett tevékenységet.

Kovács Berta

A 2018-ban telepített térfigyelő kamerákkal bármikor nyomon követhetik, mi történik a községháza környékén, mutatja Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester

Fotó: Mészáros János

– Egyelőre nincs törölve az egyesület a nyilvántartásból, de pillanatnyilag szünetel a működése – árulta el Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester.

– Az a baj, hogy az egykori tagok közül sokan elmentek innen, kiöregedtek, elhunytak. A fiatalok pedig bejárnak Szolnokra dolgozni, reggel mennek, este jönnek, így nem tudnának szolgálatot vállalni. Elvileg lenne még három-négy ember, aki részt venne a munkában, bár így nyilván nem tudjuk, ténylegesen mennyire lennének aktívak.

Mint kiemelte, amióta 2016 nyarán elhunyt Pomázi Ferenc, aki addig a faluban a polgármesteri feladatok mellett az egyesület elnöki tisztségét is betöltötte, nincs, aki igazán össze tudná fogni a polgárőr-tevékenységet, halálával hozzátartozói is kiléptek a szervezetből.

A polgármester a legutóbbi testületi ülésen is beszámolt arról, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnökével is hosszas beszélgetést folytatott a csataszögi egyesület helyzetéről. Ott megtudta, a szövetség járási koordinátora 2016 óta figyelemmel kíséri a helyi szervezetet. Az eltelt idő alatt többen kiléptek, elhaláloztak, de a létszámcsökkenést a szövetségnek nem jelezték. Azóta működésükhöz sem kapnak támogatást, szerződést nem írtak alá, a rendőrség megküldött együttműködési megállapodását sem juttatták vissza. Nyilván, így pályázni sem tudnak semmire.

A testületi ülésen az is elhangzott, Pomázi Ferenc halála után is voltak taggyűlések, új elnöknek akkor Berényi Ferencet választották meg, de ezek a jegyzőkönyvek sem jutottak el a szövetséghez.

Továbbra is sok a gyorshajtó

– A múlt évi falunapon jelen volt egy önkéntes polgárőr, szerencsére semmi olyan esemény nem volt, ahol be kellett volna avatkozni. A mindennapokban nincs, aki járőrözzön, de a körzeti megbízott sűrűn felbukkan a településen. Az viszont jó lenne, ha legalább amikor az iskolabusz innen indul vagy érkezik, a megálló környékén jelen lenne egy őr, akkor legalább az autósok visszavennének a sebességből, változatlanul sok ugyanis a gyorshajtó – jegyezte meg a polgármester.

Persze jó kérdés, erre mennyi az esély, hiszen könnyen lehet, hogy a lényegében már most sem működő egyesületet végül felszámolják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában