SZOLNOK/MADEIRA

2020.04.22. 17:30

A kontinens számos országát megrázta az uralkodó halála

Magyarország utolsó uralkodója 1922. április 1-én hunyt el Funchalban, a Portugáliához tartozó Madeira szigetének fővárosában. Korábbi cikkünkben száműzetésének fontosabb állomásait vettük górcső alá, ezúttal a halála körüli eseményeket tekintettük át. A csaknem száz évvel ezelőtti történések megjelenítésében a korabeli újságok mellett IV. Károly életének szolnoki kutatója is rendelkezésünkre állt.

Hartai Gergely

Kiss M. Jenő Béla és a gyűjteménye. Az 1916 decemberében megkoronázott uralkodó életének számos fontos pillanatáról őriz tárgyakat, dokumentumokat

Fotó: Hartai Gergely

– Mindkét nagyapám Károly király tizedese volt, akik szerencsésen hazajöttek az első világháborúból. Ők és édesapám egyébként a második világháborúban is harcoltak. Édesapám szintén tizedes volt. Amolyan „kis rendfokozatú” katonacsalád voltunk – beszélt a Habsburg uralkodóhoz fűződő családi szálairól a szolnoki Kiss M. Jenő Béla. Aki mint mondta, korán felkeltették figyelmét a Nagy Háború történései. Érdeklődése pedig idővel a katonai relikviák felé fordult. Először gyűjtő, majd nemsokára repülőgép-vezető lett.

– A számtalan tárgy között egyszer csak felbukkant egy tábori pilótajelvény. Rajta nem Ferenc József névbetűi látszottak, hanem egy díszes „K” jel. IV. Károly ekkor került az érdeklődésem középpontjába. Ám nemcsak a hozzá köthető tárgyak, hanem maga az ember is foglalkoztatott – folytatta. Hozzátéve, hogy az idők során az uralkodó életének amatőr kutatójává is vált.

Arról is szót ejtett, hogy a Károly Király Imaliga a Világbékéért mozgalom az uralkodó boldoggá avatásáért dolgozott, most azonban már a szentté avatás a cél. A világmozgalomba a szolnoki férfi is tevékenyen bekapcsolódott. IV. Károly halálának emlékére, 1992-től harangozás-sorozatot indított el. Emellett az általa szervezett kiállítások egész sora tartja máig éberen hazánk fiatalon elhunyt királyának emlékét.

Kiss M. Jenő Béla és a gyűjteménye. Az 1916 decemberében megkoronázott uralkodó életének számos fontos pillanatáról őriz tárgyakat, dokumentumokat
Fotó: Hartai Gergely

A koronás fő életének és utolsó napjainak főbb eseményeit a múlt század ‘20-as éveinek újságjaiban is tetten érhetjük. A nagybeteg király állapotáról szóló híreket ugyanis „napjában többször repítette a világ számos pontja felé a távíró”.

Több korabeli lap az egyik neves londoni hírügynökségtől értesült a hírről, hogy spanyolnáthában elhunyt IV. Károly, akinek állapotáról a Budapesti Hírlap is beszámolt a nyugat-európai sajtó jelentései alapján. A március 29-én érkezett hírek mind arról szóltak, hogy a király állapota válságosra fordult. Funchal püspöke ekkor látogatta meg az uralkodót, aki azt kérte, részesítse őt a halotti szentségekben. A hírre Ausztria királyhű főurai összeadtak hárommillió koronát, amellyel a király korábbi háziorvosa, Delug doktor már másnap vonatra ült, hogy a beteg segítségére siessen Funchalban.

Az orvos Párizsból küldött távirata szerint vasárnap (április 2. – a szerk.) érkezik meg Lisszabonba. Útját azonban nem folytathatja Madeirára, mert a Lisszabon és Madeira között közlekedő gőzös indulási idejét már szombatra tűzték ki, a legközelebbi gőzös pedig csak kedden vagy szerdán indul.

Madeirán különösen tisztelték IV. Károlyt és nejét. A királyról és a királynéról azóta is többször megemlékeztek már a szigeten
Fotó: Beküldött fotó

Delug érkezését ugyanakkor nagyon várhatták már a királyhoz közel álló személyek. Legalábbis ez derül ki egy, az egészségére vonatkozó funchali üzenetből, melyet Károly egyik bécsi bizalmasa kapott. A távirat Delug doktor indulásáról érdeklődik, s a szövegben egyúttal azt is jelzik, hogy a király állapota súlyos.

A szigetről érkezett hírek gyakran ellentmondtak egymásnak. Március 30-án például már az a hír járta Budapesten, hogy Károly meghalt. A Gaulois nevű francia lap ezekben a napokban a szövetséges hatalmakat tette felelőssé az uralkodó betegségéért. Megemlítik a király néhány évvel ezelőtti súlyos tüdőgyulladását. Arra hivatkoznak, hogy a szövetséges államoknak nem lett volna szabad Madeira szigetét kijelölniük az uralkodócsalád számára, mondván, a sziget éghajlata ártalmas lehet a királynak. Ezt a tényt pedig – szerintük – a szövetségeseknek tudniuk kellett. Ezzel együtt az utódállamoknak is szemére hányták, hogy nem gondoskodtak megfelelően egykori uralkodójukról.

IV. Károly halálát végül a Magyar Távirati Iroda közölte hazánkban. Közleményükben az állt, „Ő császári és apostoli királyi Felsége, IV. Károly, ma, 1922. évi április hó 1-én Funchalban az Urban csendesen elszenderült”.

A haláleset utáni napokban megtiltották a színházi előadásokat és a mulatozást

A szomorú hír hallatán Magyarországon országos gyászt rendeltek el. A kormány utasította a polgári és a katonai hatóságokat, hogy a középületekre és a laktanyákra gyászlobogót tűzzenek ki. A halálesetet követő egyes napokon elrendelték a színházak és a mulatóhelyek előadásainak felfüggesztését is. A vendéglőkben és a kávéházakban pedig megtiltották a zenét. Az uralkodó temetéséről egyebek közt a Világ című újságból értesülhetett a kor embere. Ők arról tájékoztatták olvasóikat, hogy a szertartást Sixtus pármai herceg távirati kérésére későbbre halasztották. A herceg ugyanis, aki az elhunyt király édesanyjával, Mária Jozefa főhercegasszonnyal együtt kelt útra, csak később érkezhetett meg Funchalba. Velük utazott egy hajón Delug doktor is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában