Tájékoztatás

2020.04.28. 14:00

Befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése

Befejezte a Tisza-tó tavaszi feltöltését a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a várható aszályos időszakra készülve a magasabb, hétszáz-harmincöt plusz-mínusz öt centiméteres nyári vízszintre duzzasztották a tározót.

MTI

A Kötivízig a normál, hétszázhuszonöt plusz-mínusz öt centiméteres nyári vízszinthez képest többletként tízmillió köbméter jó minőségű vizet tározott be a Tisza-tóba annak érdekében, hogy a várható aszályos időszakban a térségben megnövekvő vízigényeket ki tudja elégíteni. A pluszvízmennyiség nemcsak a vízkészlet-gazdálkodásban teremt biztonságot, hanem kedvezőbb feltételeket nyújt a tó élővilága és a turizmus számára is.

A Tisza-tó idei tavaszi feltöltése két lépcsőben zajlott. Az elsőben – március 22-től április 5-ig – a vízszintet a Kisköre-felső vízmércén mért hatszázhúsz centiméterről hatszázkilencvenre emelte az üzemeltető. A második – április 6-tól 22-ig szakaszban pedig a tározót a magasabb nyári vízszintre duzzasztotta.

A vízszintemeléssel párhuzamosan kinyitották a szabályozó műtárgyakat, így alacsony lebegőanyag-tartalmú vízzel öblítették át a tavat – tájékoztatott a Kötivízig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában