korlátozások

2020.04.06. 07:00

Értékesítési gondokkal küzdenek a megyei gazdálkodók

A koronavírus terjedése miatt kialakult helyzethez a gazdálkodóknak is alkalmazkodniuk kellett. A környező piacokon a szigorított feltételek nem egységesek, így az értékesítés sem könnyű. A kenderesi Krokavecz László őstermelő, családi gazdálkodó adott hírportálunknak átfogó képet a jelenlegi helyzetről.

Daróczi Erzsébet

A fűtött fóliában szépen nőnek a palánták – mutatja a kenderesi Krokavecz József

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Most is tesszük a dolgunkat, mert az élet nem állt meg, a palántanevelés fázisában vagyunk – mondja a szakember, aki azt tapasztalja, hogy az értékesítés csökkenő forgalmához hozzájárult, hogy a környéken eltérő módon szabályozták a piacokat. Volt, ahol bezáratták, akadt, ahol csak korlátozásokat vezettek be.

– Úgy gondolom, nem kellene korlátozni, mert mi szabad téren árusítunk, és sokkal jobb friss magyar árut vásárolni – véli Krokavecz László, akinek heteken belül beérnek hideg fóliás primőrjei: a karalábé, a retek, a saláta.

Tapasztalata szerint a multik külföldi áruival szemben erősödött az igény a helyi termékek iránt. A fűtött fóliáiban már több ezer paradicsom, paprika, uborkapalánta vár kiültetésre, az enyhébb időre. Mivel nehezebb lett az értékesítés, kertészetük elkezdte az internetes kereskedést is. A házaspárnak a napi munkáját is teljesen át kellett szerveznie az új helyzetben, hiszen fiaik is otthon vannak.

A fűtött fóliában szépen nőnek a palánták – mutatja a kenderesi Krokavecz József
Fotó: Daróczi Erzsébet

A legkisebb, Marci elsős, vele a feleség, Mónika naponta több órát tanul, végzi a házimunkát és dolgozik férjével a fóliában is. Bár ebben már számíthatnak középső fiukra, Józsira is. Ő középiskolás Debrecenben, de most távoktatásban tanul otthonról. A legidősebb fiuk, Lackó pedig Martfűn dolgozik, de amikor lehet, ő is távmunkázik.

Krokavecz László reméli, hogy a korlátozások vége után visszaáll majd a rend a piacozásban, s az emberek bizalma jobban megerősödik a hazai termelők felé, mert az jelenti az ő jövőjüket is.

Az önkormányzati tulajdonú, hatvannégy hektár földet és a volt növényvédő állomáson a kertészetet és állattartó telepet a városgazdálkodás kezeli. Horváth Ferenc megbízott intézményvezető-helyettestől megtudtuk, a fóliában hónapos retek, illetve zöldhagyma van. Hamarosan jön a több ezer tő karalábé, paprika, paradicsom.

– A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt kialakult helyzetben az értékesítést is át kellett szervezni. Nem a telepen értékesítünk, hanem a felvett rendeléseket a megfelelő védőfelszereléssel ellátott dolgozók házhoz szállítják a lakosoknak – mondta a szakember. A szabadban is zajlanak a munkák, az őszi búza mellé napraforgó és kukorica kerül, de a telepen csemegekukoricát, burgonyát, vöröshagymát is vetnek majd. Az állattartó telepen juh, sertés és baromfi van, utóbbit most futtatják ki, mert új állományt vásárolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában