JÁSZKUNSÁG

2020.04.23. 07:00

Kiváló recepteket küldenek szakácskönyvünkbe olvasóink

Eddig már hatvanan küldtek be összesen száznál is több receptet felhívásunkra. A Mediaworks megyei napilapjainak idei, színes albuma a Családok szakácskönyve olvasóink legjobb receptjeiből címet kapta. Továbbra is várjuk az önök és családjuk kedvenc ételeinek receptjét. A kiadvány előétel, leves, főétel, desszert tematikára épül, és már gyermekek is jelentkeztek első elkészített főztjükkel, amihez rövid történetet csatoltak.

Munkatársunktól

Olvasóink kitesznek magukért, nagyszerű recepteket küldenek be, mondja Prohászka Béla

Fotó: Imre György

A könyvbe kerülő több mint 150 receptet szakértő zsűri választja ki Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakácsnak, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökének vezetésével. A receptbeküldők között robotgépet, elektromos kuktát és aszalógépet sorsolunk ki.

Prohászka Béla a könyv lektoraként kiemelte, legutóbb Rubold Ödön színművész barátja halászléreceptje érkezett be hozzá. Régről ismerik egymást Gyuláról, ugyanis a színész számos darabban játszott a várszínházban. Hozzá hasonlóan a magyar színjátszás több legendás alakja is a Park Hotelben lakott Bessenyei Ferenctől Lukács Sándorig. Prohászka Béla pedig ott sajátította el a szakma fogásait, köszönhetően Parászka Tivadar igazgatónak és Brindás János konyhafőnöknek.

Olvasóink kitesznek magukért, nagyszerű recepteket küldenek be, mondja Prohászka Béla
Fotó: Imre György

A legtöbb receptet beküldők közé tartozik az orosházi Mészáros Tünde és férje. Mindketten saját specialitásokkal jelentkeztek.

– A halételeket, pörkölteket, sülteket nagyrészt én készítem. A málnakrémleves citromos-vaníliás túrógaluskával, pisztáciával és a málnás piskóta ugyanakkor Tünde keze munkáját dicséri – emelte ki a férj. Hozzátette, bármilyen ételt készítenek, Tünde lefotózza ezeket.

Az egyik legfiatalabb beküldő eddig a 28 éves, Káldon élő Kiss Zsolt. Szakács szeretett volna lenni, de aztán ez megmaradt hobbinak. A csokoládéhurka és a gíroszfánk is felkeltette receptjei közül az érdeklődésünket.

Dr. Zsótér Brigitta a Szegedi Tudományegyetem docense, a mérnök karon tanít. Nagyon jó kezdeményezésnek tartja szakácskönyvünket többek között azért is, mert a helyi alapanyagokra épít és a családokat tartja szem előtt.

– Maradandót alkothatunk szerzőtársaimmal együtt, ez a könyv ott lesz a polcon, bármikor levehető, és az unoka is láthatja majd egyszer a nagymama receptjét – hangsúlyozta Brigitta. – Ezekben a nehéz időkben otthon vagyunk, és igyekszünk kreatívan, értéket teremtve eltölteni az időt. A sütés-főzésnél pedig kevés kreatívabb tevékenység létezik. A zöldséges fasírtot küldtem be Zsótér módra, de már új ötleteim is vannak.

Kosztelnik Lászlóné Nagykanizsáról eddig tizenöt recepttel jelentkezett. Sajnos, most jobban ráér kísérletezgetni, mint amikor normális mederben zajlott a napi élet. Elmondta, pár éve özvegy lett, de a gyermekek továbbra is bearanyozzák az életét, és mindig készít nekik valami finomságot. A kiskertek javait szívesen használja a karfioltól és a cukkinitól a rozmaringig ételeinél.

A családjuk kedvenceit várjuk

Sokan küldenek be mindenmentes ételekről recepteket. A kifejezés azt jelenti, hogy az alapanyag a legtöbb problémát okozó allergéntől mentes. Leggyakrabban a glutén, a laktóz, a tojás és a szója okoz problémát. Ezen receptek mellett továbbra is várjuk a család többi kedvencét is az alapanyagokkal és az elkészítés leírásával, valamint egy portréfotót a beküldőről. E-mail: [email protected], postai cím: Békés Megyei Hírlap, 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3. A végső beküldési határidő: 2020. június 20.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában