Összefogott egy szolnoki társasház lakóközössége

Saját kezébe vette sorsát az egyik, sok idős embernek is otthont adó szolnoki tízemeletes társasház lakóközössége. Közös képviselőjük kérésére anyagokat gyűjtöttek, melyből maszkokat varratnak maguknak. Így kerültek kapcsolatba a Szolnok Összefog elnevezésű oldal elindítójával, akinek segítségével már több százan jutottak maszkhoz a városban.

Molnár-Révész Erika

Fehér Sándorné, az Ady Endre út 5. alatti társasház közös képviselője tizenöt kiló jó minőségű anyagot gyűjtött. Varrónőkre a Szolnok Összefog oldal segítségével találtak

Forrás: Beküldött fotó

– Társasházunkban nagyon sok idős ember él. Szerettem volna, hogy ingyen jussanak védőmaszkhoz, hiszen nagyon drágán lehet hozzájutni – mondta a kezdeményezés okáról a ház közös képviselője, Fehér Sándorné, Anna.

Ezért felhívást tett közzé a házban, hogy akinek van jó minőségű anyaga, például régebbi lepedője, adja le.

– Rengeteg összegyűlt, legalább tizenöt kilogramm. Ezután telefonálásba kezdtem, olyat kerestem, aki megvarrja a maszkokat, még cérnát és gumit is adtunk hozzá. Százötven- kétszáz darabot szeretnénk, hogy mindenkinek tudjak adni a házban. Annak is, aki nem tudott anyagot adni – tette hozzá.

Fehér Sándorné, az Ady Endre út 5. alatti társasház közös képviselője tizenöt kiló jó minőségű anyagot gyűjtött. Varrónőkre a Szolnok Összefog oldal segítségével találtak
Fotó: Beküldött fotó

A házban nem csak idősek, de gyerekek is laknak. Rájuk is gondoltak, a színes anyagokból kis méretű maszkok készülnek. De nem csak így védekeznek a koronavírus ellen, a közös képviselő több intézkedést is bevezetett az idősek védelme érdekében.

– A kijárási korlátozást betartják a lakók, folyamatosan tartom a kapcsolatot az idősekkel. Kéthetente fertőtlenítjük a lépcsőházat – folyosókat, szemétledobót, kilincseket, villanykapcsolókat. A takarítónő naponta fertőtleníti a liftet, a liftgombokat, a földszintet és a postaládákat – sorolta az óvintézkedéseket.

– Rengeteg, és nagyon jó minőségű lepedőt gyűjtöttek össze a lakók – ezt már a Szolnok Összefog elnevezésű oldal elindítója mondta. Csikós Edina volt ugyanis az, aki vállalta, hogy elviszi az Ady 5. szám alatt gyűjtött anyagokat azokhoz az önkéntes varrónőkhöz, akik a járvány kitörése óta ingyen varrnak maszkokat az arra rászorulóknak.

– Ma azzal töltöttem az egész napomat, hogy a varrónőknek anyagot, cérnát, tűt, gumit vittem, és szállítottam házhoz a készterméket, például százhatvan darabot a rendelőintézet munkatársainak, hogy zavartalanul tudjanak dolgozni. Családoknak is vittem ki maszkokat, nagyságrendileg eddig több száz eszközt sikerült kiszállítani – tette hozzá.

Az összefogásban tizenöt varrónő dolgozik önkéntesként, vannak, akik otthonról, és olyanok is, akik saját munkájuk mellett vállalták a fela­datot.

Egymásra találhatnak a bajban

A Szolnok Összefog nevű Facebook-csoportot a járvány kitörése után indította el Csikós Edina.

– Több ismerősömnél láttam, hogy segítséget kérnek, leginkább maszkokat. Főleg szociális gondozók, akiknek szükségük volt védőeszközökre a munkájukhoz. Többen pedig segítséget ajánlottak fel, például időseknek, vagy maszkvarrásban. Arra gondoltam, össze kellene hozni a segítségkérőket és a segítségnyújtókat. Szépen gyarapodtunk, egy hét alatt több mint négyezren csatlakoztak. Rengeteg a jó szándékú ember a városban, így már célba jut a sok segítség – mondta, majd hozzátette: nagyon hálás az önkéntes varrónőknek és azoknak, akik ebben a nehéz időszakban segítséget nyújtanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában