Sok fodrász bezárt a járványhelyzetben

A kijárási korlátozás alól kivételt képez, ha fodrászhoz indul az ember. És bár dolgozhatnak a hajszobrászok, a hírportálunk által megkérdezettek mégis a bezárás mellett döntöttek, hiszen nem tudják tartani a megfelelő távolságot. Dr. Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint kevés esetben van tartaléka egy ilyen típusú vállalkozásnak, ezért is fontos, hogy a korlátozások megszűnésével, minél hamarabb újrainduljon a gazdaság.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Úgy tapasztalom, akadnak azért fodrászok, akik élnek a nyitva tartás lehetőségével, én magam is beszéltem olyanokkal – nyilatkozta dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Nagyon kicsi a vállalkozások tartaléka, sokan azt sem engedhetik meg maguknak, hogy egy hónapig ne legyen bevételük. Ezért is lenne nagyon fontos, hogy a korlátozások megszűntével, minél hamarabb újrainduljon a gazdaság.

– Az egészen biztos, hogy jelentősen csökkent és tovább fog csökkenni a vendégszám, ez összefügg azzal, hogy meg kell-e jelenni valahol, kell-e munkába járni vagy lehet otthonról dolgozni. Vannak, akik nem szeretnének e szolgáltatás igénybevételével sem kockázatot vállalni.

– Az viszont érdekes, hogy engedélyezett a fodrász, műkörmös látogatása, hiszen ezek pont olyan mesterségek, ahol közeli kapcsolatba kerülnek az emberek egymással. A veszélyhelyzetben pedig az is fontos, hogy ha kevesebb a vendég, akkor se szálljanak el az árak, erre az átlagemberek nagyon érzékenyek, ha drágállják, inkább máshol veszik igénybe a szolgáltatásokat.

A hírportálunk által megkérdezett szolnoki fodrászok viszont két hete a bezárás mellett döntöttek.

– A bezárás tényét a közösségi oldalamra is kiírtam, hiszen nagyon sok vendégem érdeklődött ezzel kapcsolatban – monda a szolnoki mesterfodrász, Tóth Éva. Hozzátette, nagyon sokan megértették a döntését, de van olyan ügyfele, aki a mai napig keresi.

– Azért döntöttem így, mert ha csak kevés vendég is van az üzletben, akkor sem tudom betartani a másfél métert, még az egy métert sem. Hiszen a munkám természetéből fakadóan oda kell hajolnom az ügyfélhez. Már egy héttel a korlátozások életbe lépése előtt is nagyon komolyan, a korábbiaknál jóval szigorúbban fertőtlenítettem. Ettől a munka is lassabban haladt, mert hatalmas odafigyelést igényelt, ami fárasztó volt egy idő után.

– Nem tudom, hogy egy fodrászatban mennyire lehet egyáltalán biztonságosan betartani a szabályokat, hiszen közeli kontaktusba kell kerülnünk a vendégekkel – vélekedett a mesterfodrász, aki azt is elmondta, könnyítést jelent ebben a bevétel nélküli időszakban az, hogy a katás vállalkozóknak – amilyen ő is – néhány hónapra elengedték a járulékfizetést, illetve az üzlet bérleti díjának egy részét sem kell most kifizetnie.

Tóth Évához hasonlóan a Séró-béró Baró Szalon fodrásza, Bognárné Nagy Magdolna is két hete rakta ki az üzletre a zárva táblát.

– Ez tűnt a legfelelősségteljesebb döntésnek, amit ebben a helyzetben hozhatunk. Nem tudhatjuk, hogy a vendég hol, mikor járt, fertőzött-e. A mi szakmánkban nem tartható a másfél méteres távolság sem. Ráadásul nem vagyok túl fiatal, és szívbetegségem is van – részletezte Magdolna, hozzátéve, hogy a vendégeinek nagy része ugyancsak az időpontok lemondása mellett döntött, így értelme sem lenne nyitva tartani az üzletet. Mivel szakmája a hivatása, lelkileg és természetesen anyagilag is nagyon megviseli a döntés, a családja viszont támogatja elhatározását.

– A férjem fizetéséből és a némi vésztartalékunkból tudunk megélni ebben az átmeneti időszakban – fűzte hozzá a fodrász, aki a felszabadult idejét oktatásokkal, házimunkával és a család ellátásával tölti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában