koszorúzás

2020.05.08. 14:00

A karcagi Kováts Mihály Emlékkapunál emlékeztek a névadóra

A magyar és az amerikai nép közös hősére, Fabriczy Kováts Mihály huszár ezredesre, a város szülöttére a járványügyi helyzet miatt most rendkívüli módon emlékeznek a város-, és a róla elnevezett általános iskola vezetői.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

Most elmaradnak a szokásos, május 11-én kezdődő Kováts Mihály Emléknapok rendezvényei, csak a Bocskay-Liliom utca kereszteződésben, egykori szülőháza közelében álló Kováts Mihály Emlékkapunál koszorúztak pénteken a város, az iskola vezetői és a képviselők.

Fotó: Daróczi Erzsébet

Fabriczy Kováts Mihály az amerikai függetlenségi háborúban a legmagasabb rangot betöltő magyar katonatiszt hősiesen szolgálta a szabadság eszméjét 1779-ben bekövetkezett haláláig. Az út, amit bejárt Karcagtól Charlestonig igazán rendkívüli volt, hiszen 16 éves korától több csatában is helyt állt. Harcolt az osztrák örökösödési háborúban, majd a porosz hadsereg szolgálatába került. Részt vett a hétéves háborúban is.

Hosszú és kalandos életutat járt be, mielőtt élete talán legfontosabb kihívásával találkozott, és az amerikai függetlenségért vívott háború kiemelkedő katonája, hőse lett. Ennek előzményeként 1777-ben felajánlotta segítségét, tudását, tapasztalatát Benjamin Franklinnek, az Egyesült Államok franciaországi megbízottjának és az újonnan létrejött állam hadseregének. Ahogy Franklinnek írt levelében fogalmazott: „Semmit sem kívánok olyan hevesen, mint hamar útra kelni, hogy ott, ahol azt a legnagyobb katonai szükség megköveteli, szakadatlan szolgálatban éljek-haljak.”

A lengyel Kazimierz Pulawski dandártábornok oldalán az amerikai könnyűlovasság szervezőjeként is a kunokra jellemző elszántsággal, kitartással látta el vállalt feladatát. Feltartóztathatatlannak bizonyult egészen 1779-ig, a charlestoni ütközetig. De ott is a végsőkig kitartott – ahogy annak idején Franklinnek ígérte – „leghívebben mindhalálig”.

Fabriczy Kováts Mihály ezredes hosszú és kalandos életutat járt be, az Egyesült Államokban és Karcagon is nagy tisztelet övezi emlékét. A Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület és a róla, 1992-ben elnevezett iskola is ápolja emlékét.

Fotó: Daróczi Erzsébet

Pénteken a Kováts Mihály Emlékkapunál dr. Fazekas Sándor földügyi kormánybiztos, országgyűlési képviselő, a KMBTE elnöke, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Gyurcsek János, Karcag város alpolgármestere és Pánti Ildikó a körzet képviselője, Plósz Csilla és Török Csilla, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetői, Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, jászkun főkapitány, ifj. Györfi Sándor, a Kováts Mihály Huszár Bandérium tagja, Chrappánné Papp Ágnes, a Kováts tagintézmény nyugalmazott igazgatója, Laczik Dénesné, a Kovátsos Gyermekekért Egyesület elnöke helyezték el az emlékezés koszorúit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában