Munkálatok

2020.05.11. 11:30

Felújították a jászkarajenői katolikus templom orgonáját

Régóta időszerű volt már a jászkarajenői katolikus templom orgonájának rendbetétele, mely ezekben a napokban valósult meg. Ám nemcsak a hangszeren, de magán az épületen is jelentős munkálatok zajlottak. Hamarosan a plébánia következhet.

Hartai Gergely

A katolikus templom orgonáját Baki János festi újra

Fotó: Mészáros János

– Az orgona állapota évek óta romlott. Tavaly már jelezte a kántor, hogy nem lehet vele lejátszani semmit. Mindig olyan hangok szólaltak meg, amelyeket nem kívánt előhívni – beszélt a hangszer felújításának hátteréről a község állandó diakónusa, plébániaszervezője. Nagy Imre hírportálunknak elmondta, hogy bár hét évvel ezelőtt tervezte a falu a felújítást, akkoriban még nem állt rendelkezésre a rá való összeg, így végül elhalasztották azt. A renoválást azonban már nem lehetett tovább halogatni.

– Volt néhány komoly támogatónk, akik felajánlották a segítségüket. Emellett a munkatársaim végigjárták az egész települést, hogy adományokat gyűjtsenek, mígnem összejött a szükséges összeg. A mostani felújítás 7,4 millió forintba került – taglalta Nagy Imre.

A katolikus templom orgonáját Baki János festi újra
Fotó: Mészáros János

A helyreállítás többek közt azt jelentette, hogy az orgonát elektronikus vezérlésű hangszerré alakították. Ugyanakkor nemcsak műszakilag újult meg a régi hangszer, hanem immár sokrétűbb játéklehetőséget is biztosít azoknak a művészeknek, akik megszólaltatják azt. A munka technikai része az orgona belső rendbetételével ugyan már lezárult, ám külsőleg is szebbé tennék azt.

– Az aranyozása ugyanis már nem látszik, a festékek színei összemosódtak. Úgy tűnik azonban, hogy erre is lesz majd támogató – tudtuk meg.

Nagy Imre ezután arról számolt be, hogy más munkálatok is érintették a közelmúltban a helyi katolikus templomot. Rendbe hozták például az orgonához felvezető lépcsőházat és a karzatot.

A templomtető lemezborítását februárban két alkalommal is megtépázta a vihar. Akkor négyzetméteres lemezdarabok lazultak fel, vagy estek le az utcára. A tetőzet helyreállítása közel nyolcszázezer forintba került.

– Kihasználtuk, hogy a hívek a mostani helyzetben nem tudnak eljönni a templomba, így nem zavart senkit, hogy bepakoltuk a templom terébe a sekrestye és a raktár bútorzatát. Végül ezeket a helyiségeket is rendbe hoztuk. De átfestettük a templomajtókat is – összegezte a további fejlesztéseket Nagy Imre.

A plébániát is érinti a munkálat

Megtudtuk, a jövő héten kezdődnek a plébánia még fel nem újított szárnyának felújítási munkálatai. Ez mintegy tizenötmillió forintos beruházást jelent a településnek a Magyar Falu Program keretében. A korábban renovált épületrész külső rendbetétele is most kezdődik majd. Nagy Imre kiemelte, a tizenötmillió forintos forrást leszámítva a többi fejlesztést saját erőből finanszírozták. A százhuszonhat éves katolikus templom 1920-as években épült orgonáját a Riegel cég készítette. A hangszert azonban az idők során továbbépítették, kibővítették.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában