JÁSZFÉNYSZARU

2020.05.19. 14:00

Felvetetnék a megyei értéktárba Bedekovich Lőrinc munkásságát

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság nemzeti értékként a megyei értéktárba vetetné idősebb komori Bedekovich Lőrincnek, a Jászkun Kerület első földmérő és vízépítő mérnökének munkásságát.

Illés Anita

Bedekovich Lőrinc kéziratos térképeit tavaly mutatták be

Fotó: Gémesi Balázs

A társaság nemrégiben elkészítette javaslatát, és benyújtotta az épített környezet és kulturális örökség szakterületre a megyei közgyűlés elnökéhez – tájékoztatott Kovács Béláné Pető Magdolna, a társaság elnöke. Hozzátette, hogy a dokumentációs anyag összeállítása több hónapos munka eredményeként készült el, amelyben jelentős szakmai segítséget nyújtottak a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok és Heves Megyei Levéltárak munkatársai. Dr. Farkas Kristóf Vince történész, kutató munkája és az általa írt Tájak-Korok-Múzeumok kiadványokban leírtak szintén útmutatást adtak.

Bedekovich Lőrinc kéziratos térképeit tavaly mutatták be
Fotó: Gémesi Balázs

A jászapáti születésű, horvát nemesi családból származó Bedekovich Lőrincet 1779-ben választotta meg a Jászkun Kerület a Jászság, a Nagykunság és a Kiskunság közös földmérőjévé. Úttörőnek számító mérnöki tevékenységét negyven éven át végezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában