Beruházás

2020.05.06. 20:00

Halbölcsőt alakítanak ki a dobapusztai Tisza-parton

Munkagépek zajától hangos mostanság a dobapusztai Tisza-part, javában dolgoznak a terület átalakításán. A tervek szerint a jövő tavaszi áradások idején már birtokba is vehetik a számukra létrehozott halneveldét a folyóban élő kopoltyúsok.

Kovács Berta

Jelenleg a töltés építésén és a csatorna kialakításán dolgoznak, a héten várhatóan megkezdik a műtárgy betonozását is

Forrás: Beküldött fotó

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (MOHOSZ) karöltve, ívóhelyet és ivadékbölcsőt álmodott itt meg a Tisza hullámterében.

Donkó Péter szövetségi titkár elmondta, a munkálatokat már a tavalyi év őszének végén, telének elején elkezdték, majd a téli időszakban beiktatott „pihenőt” követően, februárban újra megindították.

A beruházásról Donkó Péter titkár számolt be hírportálunknak
Fotó: Kovács Berta

A hullámtérben kijelölt terület folyóhoz közelebbi részén, egy kilométeres szakaszon alacsonyabb gátat építenek, mellette a víz levezetését szolgáló csatornát alakítanak ki. A csatorna végén haláteresztő zsilipet helyeznek el. Áradás idején ezen a gáton a víz átbukik, és elönti a mögötte húzódó ötven hektáros területet, kedvező körülményeket biztosítva a Tiszából felúszó halak szaporodásához.

Amikor az ár visszahúzódik, a gát visszatartja a vizet, a zsilipet pedig elzárják, így a területen lerakott, megtermékenyített ikrákból kikelő halivadékok itt biztonságos, kedvező életkörülmények között nevelkedhetnek. Később pedig, amikor a szakemberek szerint a kis halak már kellően megerősödnek, a zsilipet megnyitva, a vízzel együtt visszaengedik őket természetes életterükbe, az élő folyóba. Azokat a halakat sem fenyegeti veszély, melyek maguktól nem úsznak ki a Tiszába: a szakemberek hálóval összegyűjtik őket, és halas ládákban juttatják el őket végső „lakóhelyükre”.

Jelenleg a töltés építésén és a csatorna kialakításán dolgoznak, a héten várhatóan megkezdik a műtárgy betonozását is
Fotó: Beküldött fotó

Természetesen a cél az, hogy a létesítménnyel az őshonos fajok szaporodását segítsék elő, azt is ki kell küszö­bölni, hogy az esetlegesen itt kikelt és felcseperedett invazív fajok ne jussanak bele az élő Tiszába, ami a hálóval kifogott példányok átválogatásával érhető el. A nem őshonos példányokat vagy fogyasztási célra átengedik valakinek, a már nem élő egyedeket pedig megsemmisít­tetik.

A Debreceni Egyetemnél történt számítások alapján egy hektárnyi ilyen ívóhely tíz hektár természetes víznek a halhozamát tudja produkálni. Tehát az ötven hektár körülbelül ötszáz hektárnyi természetes Tisza-területtel ér fel halutánpótlás tekintetében.

Jelenleg a töltés építésén és a csatorna kialakításán dolgoznak, a héten várhatóan megkezdik a műtárgy betonozását is. A tervek szerint a halbölcső szeptember végére készül el, és remélhetőleg a következő évi zöldár idején már ívóhelyül szolgálhat a kopoltyúsoknak.

A közel száztizenkilencmillió forint összköltségű, ötvenszázalékos támogatottságú beruházásban a szövetségre jutó önrész tizennyolcmillió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában