illegális szemétlerakás

2020.05.14. 11:30

Szolnokon is tisztogat majd a MÁV

Év eleje óta 745 tonnányi hulladékot vitetett el a MÁV fővárosi és vidéki vasúti területekről. A vasúttársaság illegálisan lerakott szeméthalmok felszámolására indított programja keretében, a mostani járványügyi helyzet mellett is, rendszeresen gondoskodnak a MÁV pályahálózatát és területét csúfító, jellemzően építési-bontási és lakossági hulladék elszállításáról.

Forrás: MÁV

Mint azt közleményükben írják, a járványhelyzet miatt a megszokottnál kicsit lassabban haladnak az illegális hulladékelhagyások felszámolására irányuló munkálatok, azonban továbbra is folytatódnak az elszállítások. A járványügyi utasítások és korlátozások figyelembe vétele mellett idén négy hónap alatt már összesen 745 tonna, illegálisan lerakott hulladékhalmot vitetett el a vasúti területekről a MÁV országszerte.

Budapest közigazgatási határain belül található vasúti területekről megközelítőleg 480 tonna, vidéki MÁV-területekről pedig 265 tonna jogszerűtlenül elhelyezett szemetet szállíttatott el a vasúttársaság, erre több mint 38 millió forintot meghaladó összeget fordított eddig.

Fotó: MÁV

A szennyezett területek felmérését folyamatosan végzi a vasúttársaság, májusban szolnoki helyszínek megtisztítását is beütemezték. Ennek köszönhetően a Medve-, Oroszlán-, Tigris-, Párduc utcák környezete lesz rendbe téve.

A MÁV számára országos szinten nagy problémát jelent, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális szemétlerakók létesülnek. Az így elhelyezett hulladék nem a MÁV tevékenységéből származik, az érintett helyszíneken a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék, zöldhulladék halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat. Tavaly országszerte összesen 3168 tonna, nem vasúti technológiából keletkező hulladékot szállítottak és helyeztek el ellenőrzött körülmények között.

A vasúttársaság a helyzet hosszú távú megoldása érdekében egyeztetéseket folytat a leginkább érintett önkormányzatokkal is, és ezzel párhuzamosan a vasúttársaság vezetésével egy munkacsoport azon dolgozik, hogyan lehet javítani a tiltott helyen hagyott hulladékok elleni küzdelem hatékonyságát — részletezte a MÁV.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában