Újraindult az egészségügyi ellátás megyénkben is

A kijárási korlátozások enyhítésével május negyedikétől újraindulhatott az egészségügyi ellátás is vidéken. Mivel azonban a járványnak még nincs vége, ez nem azt jelenti hogy minden visszaállt a régi kerékvágásba. A fertőzés terjedésének elkerülése miatt csak szigorú szabályok betartásával dolgozhatnak a háziorvosok és a fogorvosok is.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Továbbra is zárva van a Jubileum téri háziorvosi rendelő várótermének ajtaja Szolnokon, a betegek még most, az enyhítés után is az utcáról nyíló ideiglenes bejáratot használhatják.

– A héten már sokan jöttek bejelentés nélkül is, hiszen azt hallották, hogy már szabad. Pedig ugyanúgy, ahogy eddig, először telefonon kell egyeztetni velünk, és mi eldöntjük, hogy szükséges-e a személyes vizsgálat – számolt be a hétfő óta tapasztaltakról dr. Hoksári László. A szolnoki háziorvos azt is elmondta, hogy már jelentkeztek páciensek olyan többhetes panasszal is, amiről eddig úgy gondolták, hogy valamennyit várhat. Hétfő óta hat-nyolc beteg jelent meg a korábbi kettő-háromhoz képest.

– Légúti betegség esetében még mindig nem vizsgálunk személyesen. A pontos érkezést nagyon fontos kihangsúlyoznom, hogy ne kelljen a betegeknek várakozni, és ne legyen torlódás! A páciensektől azt kérjük, hogy szájmaszkot mindenképpen viseljenek, mi természetesen egyéb védőfelszerelést is alkalmazunk. A szakrendelések vonatkozásában is tapasztalom már a nyitást, hogyha egyelőre korlátozott számban is, de az előjegyzések elkezdtek működni – mondta a jelenlegi helyzetről a szakember. Hozzátette, a szabályok betartása mellett maximum tizenkét beteget tudnak naponta ellátni.

Míg a nagyobb városokban már érezhető az enyhítések miatt a személyes megjelenések számának emelkedése, addig a kisebb településeken még kevésbé érzékelhető a változás.

– Egyelőre én még nem tapasztaltam lényeges létszámemelkedést a páciensek körében – ezt már dr. Imre Anikó, rákócziújfalui háziorvos nyilatkozta hírportálunknak. – A veszélyhelyzet ideje alatt nem mentem ki házhoz, és hurutos beteget sem fogadtam, hozzájuk mentőt hívtam. Ám, ha a beteg időpontot kért, és indokolt volt, akkor védőfelszereléssel megvizsgáltuk. Két-három páciensről beszélhetünk csak naponta, ez hétfő óta még nem változott.

Azt dr. Imre Anikó is kihangsúlyozta, hogy először mindenképpen telefonálnia kell a pácienseknek, és nagyon fontos az előjegyzés pontos betartása.

– Elvileg hétfőtől már lehet a járóbeteg-ellátásra küldeni a pácienseket, de oda is csak időpontkérés után. Ha nem boldogulnak a betegeim az időpont-egyeztetéssel, próbálok segíteni – magyarázta a további betegútról.

– Továbbra is alapelv, hogy az orvos-beteg személyes találkozót a minimálisra kell csökkenteni, törekedni kell a lehető legmagasabb arányú, távkonzultáción alapuló betegellátásra – tudtuk meg Zornánszki Ildikótól, a szolnoki polgármesteri hivatal egészség- és családügyi osztályának vezetőjétől. – A személyes konzultációnak jelen helyzetben speciális szabályai vannak.

Az orvosok óránként maximum négy beteget fogadhatnak, minden beteg után szigorú fertőtlenítési, takarítási protokollt kell betartaniuk.

– Nagyon fontos, hogy aki vizsgálatra érkezik, ne feledkezzen meg a kézfertőtlenítésről és a szájmaszk használatáról sem. Fontos továbbá, hogy – ha lehet – mindenki egyedül menjen a vizsgálatra, kísérővel csak nagyon indokolt esetben, illetve kiskorú gyermekkel menjenek a rendelőkbe, például a gyermekekkel is csak egy kísérő menjen – hangsúlyozta.

Hozzátette, fogorvosi ellátás esetén a területi ellátási kötelezettség alapján a lakóhely szerinti fogorvost kell telefonon felkeresni. Az orvos dönt arról, hogy szükséges-e személyes konzultáció vagy halasztható a beavatkozás.

A nem sürgősségi eseteket is elláthatják a fogászok

A sürgősségi eseteket, ahogy eddig, továbbra is ellátják a fogászatokon, most már a magánpraxisokban is. Ugyanakkor lehetővé tették a nem sürgősségi beavatkozások elvégzését is, de ezeket csak komoly mérlegelés után és szigorú szabályok betartásával tehetik meg a fogorvosok.

– Senki ne várja azt, hogy azonnal ugyanaz lesz a helyzet, mint a koronavírus előtt volt. Mindenkinek az a célja, hogy előbb-utóbb visszaálljon a teljes ellátás, de ez még sok időt vesz majd igénybe. A sürgősségi eseteket és azokat a pácienseket, akiket korábban bejegyeztünk, de a beavatkozás nem jár aeroszol-képződéssel, őket fogjuk először ellátni. Utóbbi sem tiltott, de egyelőre a fogorvosok óvatosan állnak ehhez a kérdéshez – válaszolta megkeresésünkre dr. Kovács Éva fogorvos, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában