Élettér-kép

2020.06.22. 18:00

Fotókon és rajzokon ragadták meg a helyi értékeket a fiatalok

Lezárult a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság Élettér-Kép 2020 című természetfotó és gyermekrajz pályázata.

Illés Anita

Tavaly a közösségi házban nyílt tárlat, idén a virtuális térben

Fotó: Illés Anita

– Célunk idén is a szűkebb környezet, lakóhely és a Jászság meglévő épített értékeinek felkutatása, bemutatása és az épített örökség megóvásának népszerűsítése volt. A múltból ránk maradt emlékekkel dolgunk van, értéket képviselnek és egyben felelősséget adnak. A témaválasztásnak kapcsolatban kellett lennie épített kulturális örökségünkkel, környezetünkkel, különösen a Bedekovich térképeken is található építményekre – tájékoztatott Kovács Béláné Pető Magdolna, a társaság elnöke.

Felhívásukra hetvenöt pályamű érkezett Jászágó, Jászfényszaru, Pusztamonostor oktatási intézményeiből, valamint Bekecsről és Hatvanból. Az alkotásokat szakemberekből álló zsűri értékelte. A kiállítást a Szent Erzsébet Közösségi Házban tervezték, ám a járványhelyzet miatt virtuálisan rendezték meg a Bedekovich Galéria Facebook csoportban.

Tavaly a közösségi házban nyílt tárlat, idén a virtuális térben
Fotó: Illés Anita

A fotópályázaton első helyezett lett Lengyel Áron „Pallódeszkák” című fekete-fehér fotója és híd kollekciója. Második helyezést ért el Mészáros Réka „Határvonal” fényképével, harmadik legjobbnak pedig Horváth Viktor „Víztükör” című munkáját értékelte a zsűri.

A gyermekrajz pályázat általános iskolás első helyezettje Bója-Kovács Kincső lett „100 éve emlékezünk” rajzával, akit a jászfényszarusi Trianon emlékmű és környezete ihletett meg. Második lett Hangya Fatime Fruzsina „A hitek otthona” kompozíciója, harmadik legjobbnak pedig Vágó Fanni jászágói templomot megörökítő rajza bizonyult.

A „kisképzős” alsó tagozatos korcsoportban Ács Veronika „Szent Család szobor” rajza első, Tóth Dorottya „A templom” című alkotása második és Bohoni Ádám a Szent Családot ábrázoló pályamunkája harmadik lett. Az óvodásoknál első helyezést ért el Juhász János Zádor híd című képe, második lett a Szent családot ábrázoló alkotásával Réz Anna, harmadik pedig Sebik Gergő Dominik Jászfényszaru temploma című rajzával.

A társaság a pályázatra nevező diákoknak egy-egy ajándékcsomagot és emléklapot juttatott el az oktatási intézményekbe. Több szervezet, intézmény különdíjjal jutalmazta az alkotókat.

A jászfényszarusi Trianon emlékmű és környezete is ihletet adott
Fotó: Gémesi Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában