Tiszafüred

2020.06.03. 20:00

Halaink népszerűsítésén dolgozik dr. Harka Ákos

Nehezen teltek az elmúlt hónapok, mindenki igyekezett megtalálni az utat kedvenc időtöltéséhez. Szerencsésnek mondhatják magukat, akik gyakorolhatták munkájukat és hobbijukat, főként, ha e kettő ugyanazt jelenti számukra. Közéjük tartozik a hazai ichthiológia (halismeret) neves alakja, dr. Harka Ákos.

Ujvári László

Dr. Harka Ákos abban bízik, hogy már nyáron megjelenhet a Magyar halak sorozat újabb kötete

Fotó: Ujvári László

Újabb tudományos kötet megjelenésén dolgozik a Magyar Haltani Társaság elnöke, a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium nyugalmazott pedagógusa. Évtizedek óta kutatja hazánk halfaunáját, az ő munkássága alapozta meg a Tisza-tavi halgazdálkodást.

– Szabadidőmben már a tiszafüredi gimnázium tanáraként is foglalkoztam haltani kutatásokkal, nyugdíjasként pedig ez lett a fő tevékenységem – magyarázta dr. Harka Ákos.

A megalakulástól kezdve szoros kapcsolat fűzi a térség halgazdálkodási jogát gyakorló társasághoz. Kutatási eredményei hosszú évek óta képezik a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. szakszerű működésének alapját. A kezdetektől fogva a vállalat külső munkatársa, számos közfeladatot felvállalva dolgoznak a fenntartható halállományért. Nem csoda tehát, hogy tavaly év végén megkapta a társaság életműdíját.

– Azok az elismerések, melyeket a munkánkat évtizedek óta közvetlen közelből ismerő közösségektől kapunk, különös jelentőséggel bírnak. Így természetesen ezt az életműdíjat is nagyra értékelem – jegyezte meg.

Dr. Harka Ákos abban bízik, hogy már nyáron megjelenhet a Magyar halak sorozat újabb kötete
Fotó: Ujvári László

A kutatások alapját a terepmunka, az ivadékhálóval vagy elektromos eszközzel történő adatgyűjtés képezi. Tekintve, hogy már nyolcvanadik életévében jár, egyre kevésbé bírja a terepmunka kihívásait. Egy-egy mintavételre még tavaly is elkísérte barátját, de vége a reggeltől estig tartó halászatoknak. Ideje javarészt ma már inkább a tudományszervezéssel, valamint az ismeretterjesztéssel telik.

– A szervezés és az ismeretterjesztés gyakorlatilag eddig is az interneten folyt, számomra nem jelentett gondot a kijárási korlátozás – felelte kérdésünkre válaszolva. A szabályok betartása mellett csak vásárolni, orvoshoz és gyógyszertárba járt. Szerencsére a magány sem kísértette azokban a hetekben, mert ahogy fogalmazott: a feleségével ma is szeretetben élnek.

A fővárosban élő lányaikkal napi kapcsolatban vannak, az unokák pedig gyakran fordulnak hozzá segítségért.

– A legnagyobb, szociológusnak tanuló unokánk gyakran felhív, nemrég egy időskorúakra vonatkozó felméréshez kért tőlünk adatokat. Legkisebb unokánk pedig a kémia és biológia tanulmányaihoz kért segítséget, így belekóstoltam a távoktatásba is – mesélte a kutató.

Tekintettel arra, hogy ő kezeli a Magyar Haltani Társaság honlapját és közösségi felületét, nem okoz gondot számára, hogy eligazodjon a modern technika világában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az éppen egy évtizede életre hívott Év Hala választás, melynek eredményéről minden év január elsején közleményben tájékoztatják a nyilvánosságot. A legutóbbi ilyen megmérettetésből a süllő került ki győztesen, így idén ez a faj viselheti a megtisztelő címet.

– A verseny igazi célja őshonos halaink ismertebbé tétele, népszerűsítése – jegyezte meg.

Februárban a tizenhatodik haltani konferencia megszervezése volt a legfontosabb feladat, melynek már nyolcadik alkalommal Tiszafüred adott volna otthont, de a koronavírus közbeszólt. Nem volt mit tenni, a március közepére tervezett konferenciát év végére, novemberre halasztották.

– Időrendben felcseréltük a konferenciát és a tudományos kötet kiadását. Nagyrészt beérkeztek a kiadványba szánt dolgozatok kéziratai, a lektorálásuk és összerendezésük folyik – engedett betekintést.

Bízik benne, hogy már a nyáron megjelenhet a Pisces Hungarici (Magyar halak) újabb kötete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában