köszönetnyilvánítás

2020.06.27. 14:00

Hálás a szakszerű, gondos ellátásért egy szolnoki idős férfi

Egyik olvasónk küldött levelet a közelmúltban szerkesztőségünkbe, amelyben a sürgősségi ellátással kapcsolatos pozitív tapasztalatait részletezte.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Czakó Nóra

A következőkben Kecskés Zoltán sorait idézzük:

„Az udvarom egyik büszkesége, a Germersdorfi cseresznyefa napérlelte oldalán bepirosodtak a finom, ropogós cseresznyék. Úgy gondoltam, szedek egy kis kóstolót. Sajnos csak létráról nyújtózkodva értem el a szép érett szemeket, mígnem a létra egy óvatlan pillanatban eldőlt, így mintegy két és fél métert zuhantam. Ez komoly sérüléssel járt.

A feleségem mentőt hívott. A mentőautó háromfős személyzettel mindjárt megérkezett, nagyon szakszerű elsősegélyben részesítettek, és beszállítottak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházba, ahol éppen csúcsforgalom volt. Ennek ellenére hamar sorra kerültem a traumatológiai osztályon, és nagyon szakszerű ellátást kaptam.

Először az ügyeletes doktor úr vizsgált meg, majd elmondta, milyen beavatkozások várnak rám. Először a röntgenvizsgálatra, majd a sebeim tisztítására, stoppolására került sor. Itt külön meg kell említenem Vandát, aki kedvességével folyamatosan nyugtatott. A sebek összevarrása után, a kificamodott jobb karom helyrerakása következett, amit a kedves altatóorvosnő és a nagy erejű gipszelős Béla segítségével két fiatal orvos végzett el.

Sajnos mostanában elég sok támadás éri az egészségügyet, és a hozzá tartozó szolgáltatókat. Bár nem vagyok VIP-beteg, mégis az ellátást maximálisan kiválónak minősítem. Elismerésre méltó csapatmunka. Köszönöm! Csak így tovább! Volt időm végignézni a többi betegtársam ellátását.

Még egyszer mindannyiuk­nak köszönöm!”

– Azóta már sokkal jobban vagyok, persze még idő kell a teljes felépüléshez, egy ficam gyógyulási ideje egyébként is hosszabb, mint egy törésé – mondta Kecskés Zoltán.

A férfi kiemelte, néhány óra leforgása alatt ellátták, késő délután már otthonában lábadozhatott.

– Kecskés Zoltán könyöke kificamodott, az effajta sérüléseket altatásban szokás helyretenni – tudtuk meg dr. Molnár Ferenc traumatológustól, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet osztályvezető főorvosától.

– Ha valaki magasból esik le, mindenképpen súlyos sérülésekre számítunk. A test magasságának kétszereséről lezuhanni már veszélyesnek mondható. Az ilyen sérülteket felkészült stábbal várjuk, hiszen a mentősök előre tájékoztatnak minket, hogyan készüljünk, így mire befutnak a beteggel, azonnal megkezdődhet az ellátás – részletezte.

Hozzátette, Kecskés úr esetében szintén így jártak el.

Pontos forgatókönyv szerint dolgoznak

Dr. Molnár Ferenc kiemelte, elsőként az alapvető életfunkciókat ellenőrzik, majd részletesebb ellenőrzés következik, amellyel pontosan feltárják a sérüléseket.

– Ezután jöhetnek a műszeres vizsgálatok, például a röntgen, MR. Végül a sérüléseknek megfelelő ellátás. Kecskés úr esetében a ficam helyreállításakor szerencsés helyzetben voltunk, hiszen üres gyomorral érkezett. Egyébként nem kezdhető meg az altatás, csak hat óra múltán, ugyanis nagyjából addigra dolgozza fel a szervezet az élelmet – magyarázta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában