Galériával

2020.06.10. 14:00

Három helyszínen nyitott meg a Könyvtér Szolnokon

Több hónapos kihagyás után most újra friss olvasnivalóhoz juthatnak a Szolnokon és környékén élők. Kedden ugyanis megnyílt a Könyvtér a megyeszékhely három pontján. A Verseghy Ferenc és a Hild Viktor Könyvtár az épület bejárata előtt, a Szandaszőlősi Fiókkönyvtár pedig a Szandaszőlősi Művelődési Ház Agora részén várja az olvasókat keddtől péntekig 9 és 15 óra között, egészen addig, amíg újra ki nem nyithatnak.

Czakó Nóra

Fotó: Csabai István

– A kormányrendelet szerint a könyvtárak még mindig nem látogathatóak, de mivel már szabadtéri rendezvényeket lehet tartani, és egyre több minden nyit ki, úgy gondoltuk, mi is nyújtunk valamilyen szolgáltatást. Az olvasók ugyanis már nagyon várták, hogy valamilyen formában kinyissunk – mondta hírportálunknak Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója.

– A számítógépek használatára és helyben olvasásra egyelőre nincs lehetőség, de vissza lehet hozni a kint lévő köteteket és kölcsönözni is lehet. Az épület előtt felállított tárolókon a legújabb könyveinket helyeztük el, illetve azokat, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot. Ezekből lehet válogatni, de csak szájmaszkban, és előtte az olvasóknak használniuk kell a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítőt.

– Emellett bármelyik, éppen bent lévő könyvünket is ki lehet kölcsönözni, ezt azonban előre kell igényelni. Elindítottuk a Verseghy Pakk nevű szolgáltatást, így az interneten található űrlapon lehet megadni a kért kötet címét. Ezenkívül itt helyben, papír alapon is le lehet adni az igényeket, amelyeknek kihelyeztünk egy gyűjtőládát. A könyvtár dolgozói összekészítik a könyveket, amiket egy előre megbeszélt időpontban lehet elvinni – tette hozzá.

A fiókkönyvtárak esetén e-mailben vagy a katalóguson keresztül lehet leadni az igényeket. A jelenlegi tervek szerint a kéréseket másnap tudják teljesíteni, a Verseghy könyvtár esetén pedig két munkanap elteltével.

Fontos tudni, hogy a visszavitt kötetek 72 órára karanténba kerülnek, vagyis eddig várakoztatják őket, mielőtt újra olvasóhoz kerülnének. A könyveket ugyanis nehéz fertőtleníteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában