Jövőre költik el az idén összegyűlt osztálypénzt megyénk iskolái

A kialakult vészhelyzet miatt a második félév egy részét digitális tanrendben töltötték a tanulók és a pedagógusok is. A hagyományos iskolai rendezvények és közösségi foglalkozások elmaradtak. Az osztályok által gyűjtött összegek sorsa is kérdéses, ahány csoport, annyi megoldás és ötlet születik az osztálypénz kezelésére.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A szolnoki Szabó Zoltán két gyermek édesapja. Lánya általános iskolába jár, fia gimnazista. Zoltán tíz évig volt lelkes szülői munkaközösségi tag. Ettől a tanévtől kezdve tanácsokkal segítette a többi szülőt.

– Ezeket az összegeket azért szedjük, hogy a tanév során felmerülő kisebb-nagyobb költségeket ebből a forrásból tudjuk rendezni. Osztályszámlára gyűjtjük, ennek általában nincs díja, két SZMK-s tag férhet hozzá. Fontos és szigorú szabályok vonatkoznak a kezelésére. Tanárok, osztályfőnökök pedig nem rendelkezhetnek felette – magyarázta. Hozzátette, a szülői értekezleten megszavazott összeget helyezik el a kijelölt tagok a számlán. Az év közbeni költségeket – szalvéta, toalettpapír, zsebkendő, díszítési alapanyagok, oklevelek, jutalomkönyvek – ebből rendezik.

– A nagyobb tételt az osztálykirándulások jelentik. Az esetleg fennmaradó összegeket továbbgörgetjük, a végzős években ezek nagy segítséget jelentenek a ballagással kapcsolatos tételeknél – mondta Szabó Zoltán. Hozzátette, a vírus miatt kialakult helyzetben is folytatódott a gyűjtés.

– Kirándulás nem volt, a jövő tanév első szülői értekezletén vitatjuk meg, mi legyen az osztálypénzzel – részletezte az édesapa.

A szolnoki Dóra Krisztina fia hetedik osztályos tanuló a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

– Van egy online csoportunk a népszerű közösségi oldalon. Az SZMK-s szülő szavazást indított, hogy az osztálypénzt meddig szedjük a 2019/2020-as tanévben. Végül úgy döntöttünk, hogy júniussal bezárólag fizetjük be az osztálypénzt, az így keletkezett többlet jól fog jönni jövőre a ballagással, illetve a tanulmányi kirándulással kapcsolatos kiadások finanszírozásakor – fejtette ki.

A kuncsorbai Gecser Bettina kislánya a Kaszap Nagy István Református Iskola Kétpói Tagintézményébe jár. A szülők ebben az osztályban is úgy döntöttek, hogy a meglévő összeget átviszik a következő tanévre.

– Azért, hogy mégis legyen egy kis közösségi élményük, szervezünk egy évzáró, közös főzést. Kétpón fogunk bográcsozni, paprikás krumplit készítünk majd. Ezt nem az osztálypénzből oldjuk meg, hanem szülői felajánlással. Van, aki szalvétát és evőeszközöket, mások zsírt, krumplit, egyéb alapanyagokat, süteményt, üdítőt hoznak. Így jövőre talán egy nagyobb utazás is szóba jöhet majd – fejtette ki.

A szülők döntenek az összegről

– Az osztálypénzeket teljes mértékben a szülők kezelik, ők döntenek arról is, mire érdemes vagy éppen szükséges költeni. Mi úgy tapasztaljuk, a felgyűlt összegeket általában továbbviszik a következő évre. A mostani helyzet persze más, osztályonként eltérő megoldásokkal – mondta Balog Zsolt, a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Elárulta, van, ahol közös év végi programra költenek. Akadt végzős osztály, amelyik bankettet rendezett. Mások inkább tartogatják az új tanévre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában