SZOLNOK

2020.06.30. 12:00

Negyven év eseményeit foglalták a kötetekbe

Időtálló válogatásként négy kötetben marad fenn az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ elmúlt negyven évének története. A hétfői sajtótájékoztatón mutatták be az intézményben történt eseményeket összefoglaló albumot, melyben a mindenkori megyei napilap hasábjain megjelent cikkeket rendezték sorba. Az Aba-Novák Agóra 40 éves Jubileumi Albuma fotók és szövegek gyűjteményeként foglalja össze az elmúlt évtizedekben megjelent híradásokat.

P. Pusztai Nóra

Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra ügyvezetője Csönge Attilának, a megyei levéltár igazgatójának adta át az egyik kötetet

Fotó: Csabai István

– Közművelődési intézményben hasonló még nem készült. A kötet egyedülálló, nyomtatott változatban gyűjtötte csokorba az intézmény történetét, biztosítva a kor esszenciáját, kitekintést engedve a megyében történtekre – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója.

– A megyei napilap hiteles hírforrásként tudósít az eseményekről. A kötetek a kor lenyomatai, pillanatképet mutatva a negyven év méltó lezárásáról, ami inspirálhatja a jövőt is – emelte ki.

Az Új Néplap főszerkesztője, Király Ernő a sajtótájékoztatón hozzáfűzte, a lap és a Szoljon.hu munkatársaira a kor krónikásaiként lehet tekinteni. A megjelent könyvekből is visszatükröződik, hogy a megyei napilapra hosszú évekre visszamenően is tényszerűen lehet alapozni.

– A digitális világ bár megkönnyíti a visszakereshetőséget, de nem bizonyított a tartósságát illetően. A papír viszont gondos kezek között fennmarad. A történettudomány célja egyébként is, hogy a múltra támaszkodva segítse a jövő tervezését – mondta Csönge Attila, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának igazgatója, majd hozzátette, hogy a kötetek az emlékév szimbolikus lezárásaként is szolgálnak.

Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra ügyvezetője Csönge Attilának, a megyei levéltár igazgatójának adta át az egyik kötetet
Fotó: Csabai István

A négykötetes albumokból három példány készült el, az egyiket a levéltár igazgatója át is vehette a sajtótájékoztatón, így a történet kutathatóvá is válik. A második az intézmény saját archívumába került, míg az utolsót az Agóra információs pultjánál kiállítva, ellenőrzött körülmények között tekinthetik meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában