modernizálás

2020.06.27. 07:00

Öt évre csökkent a megyei mentőautók átlagéletkora

Tíz esztendő alatt mintegy ezer új mentőautó állt szolgálatba az országban, ezzel a gépjárműpark átlagéletkora öt év alá csökkent. A megye tizenhat mentőállomásán jelenleg összesen harminckilenc mentőautó látja el a betegeket, ráadásul ebből nyolc jármű a legjobban felszerelt, úgynevezett eset vagy rohamkocsi.

Molnár-Révész Erika

Ezt a Volkswagen típusú mentőautót ünnepélyes keretek között vették át a Mezőtúri Mentőállomás munkatársai május végén

Forrás: Beküldött fotó

A megyében legutóbb május végén adtak át egy korszerű eszközökkel felszerelt új mentőautót Mezőtúron. A gépjárműben egyebek mellett tolatókamera, a munkavégzést megkönnyítő különböző fényforrások, lenyitható rámpa, több modern műszer és tartalékfelszerelés segíti az ellátást, a szállítást és a betegmozgatást.

– A mezőtúri mentőállomáson három mentőgépjármű teljesít szolgálatot, huszonnégy bajtársam végzi négy település közel huszonegyezer lakosának mentőellátását. Csak a tavalyi évben százötvennyolcezer kilométert tettek meg ennek a mentőállomásnak a mentőegységei, és háromezer esetben nyújtottak szakmai ellátást a bajba jutottaknak – tudtuk meg Ménes Dávidtól, az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársától.

A megyében csak az elmúlt egy évben nyolc új mentőautót adtak át, melyek Jászberénybe, Szolnokra, Karcagra, Törökszentmiklósra, Tiszafüredre, Kunszentmártonba, Martfűre és Mezőtúrra kerültek.

Májusban a martfűi mentősök is új autót kaptak
Fotó: Kiss János

– A megye tizenhat mentőállomásán nappal harminckilenc, éjjel huszonhat mentőautó üzemel. Ezekből nyolc darab eset- vagy rohamkocsi, ezek a legfelszereltebb kocsik, melyek a megye nagyobb mentőállomásairól indulnak. A többi gépjármű is minden ellátást meg tud kezdeni, de ha szüksége van magasabb ellátási szintre, akkor hívhatja a jobban felszerelt esetkocsit – tájékoztatta hírportálunkat Kardos József megyei vezető mentőtiszt.

Hozzátette, jelenleg már a megyében is négy-öt év a mentőautók átlagéletkora, melyek közül már csak az új típusú, sárga színű gépjárműveket használják, a régebbi, fehér járművek már csak tartalékként szolgálnak.

A mentők kiérkezési idejével kapcsolatban az Országos Mentőszolgálatnál elmondták, a cél az, hogy az azonnali ellátást igénylő betegekhez a lehető leggyorsabban kiérjen a segítség. A mentőegység riasztása a legsürgősebb esetekben már a telefonbeszélgetés közben, az ahhoz szükséges alapinformációk birtokában megtörténik.

Nekik is többletmunkát adott a koronavírus-járvány

Az elmúlt időszakban a mentők napi feladatszáma az átlagoshoz képest mintegy tíz százalékkal emelkedett a járvánnyal kapcsolatos feladatok miatt, az alaptevékenység mindeközben némileg csökkent – válaszolta kérdésünkre Ménes Dávid, az Országos Mentőszolgálat regionális kapcsolattartója.

– Bajtársaink eddig közel tizenhétezer fertőzésgyanús, vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget az országban, mintegy negyvennyolcezer ember járványügyi mintavételezését végezték el, továbbá a járművek fertőtlenítésére szolgáló úgynevezett „mentesítő zónákat” hoztak létre. Mindezt nagy hivatástudattal, professzionális színvonalon tették és teszik – mondta a kommunikációs munkatárs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában