Jászberény

2020.07.23. 20:00

A Fidesz és a Mi Hazánk is tiltakozik a többletforrás bevonása ellen

A járványügyi korlátozások enyhítését követően a minap tartotta első, rendes nyílt ülését a képviselő-testület Jászberényben. A közel ötórás, politikai csatározástól, személyeskedéstől sem mentes tanácskozáson közel harminc napirendi pont szerepelt.

Illés Anita

A jászberényi képviselő-testület július 15-én rendes, nyílt ülést tartott a városháza dísztermében

Fotó: Gémesi Balázs

Az előterjesztések és beszámolók megvitatása előtt egyperces néma csenddel adóztak a közelmúltban elhunyt dr. Boros Dezső pedagógus, iskolaigazgató emléke előtt. Szakmai munkássága, tudományos tevékenysége mellett a rendszerváltást követő nyolc évben alpolgármesterként járult hozzá a város politikai megújulásához.

Az ülés érdemi része két sürgősségi indítvány tárgyalásával kezdődött, mely kiegészítette a huszonhét napirendi pontot. Elsőként, egyhangúlag megszavazták a fenntartható közlekedésfejlesztés Jászberény belvárosában projekt kivitelezése során felmerült pótmunkák mintegy hatvanötmilliós pénzügyi fedezetét.

A jászberényi képviselő-testület rendes, nyílt ülést tartott a városháza dísztermében
Fotó: Gémesi Balázs

– Ennek legnagyobb részét a Thököly úti parkoló felújítása során felmerült pótmunkák, egyebek mellett a talaj megerősítése, a felület megváltoztatása jelentik. A buszparkolók helyett személygépjárműhelyeket alakítanak ki – derült ki Hegyi István, a városfejlesztési iroda vezetőjének tájékoztatójából.

Korántsem volt egyetértés a munkásszállásprojekt többletforrásának a biztosítására. A közbeszerzési bizottság ugyan hét egybehangzó igennel elfogadta az előterjesztést, az ülésen az ellenzék nem szavazta azt meg. Az előző városvezetés által indított fejlesztést az új vezetés szándékában áll folytatni. Részleteit dr. Gedei József alpolgármester ismertette. A felújítás során a Faiskola 7. szám alatt található életveszélyes épületben a tervek szerint tizenöt lakást alakítanának ki. Ehhez kétszázhatvanhétmillió forint pályázati támogatást nyert az önkormányzat.

A beruházás eredetileg hatvanhétmilliós önerőt igényelt volna. Ám a harmadik közbeszerzési eljárásra érkezett ajánlatok alapján látható, hogy a projekt összköltsége nagyobb, ezért százharminchárom és fél millió forint többletforrásra lenne szükség. Így a tervezett fejlesztés összköltsége várhatóan meghaladja a négyszázhatvanhét millió forintot. Amennyiben visszautasítják a pályázatot, az épület lebontása körülbelül száz-százötvenmillió forintba kerülne. Megtudtuk azt is, hogy az önkormányzat benyújtott egy másik háromszáz milliós pályázatot bérlakások kialakítására az említett Faiskola utcai épületben.

Faiskola utca
Fotó: Gémesi Balázs

Nem értett egyet a munkásszállóprojekt folytatásával Dobrán Gyula, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője. Ellenvéleményének hangot adva kiemelte, hogy százharminchárom és fél millió forintért cserébe tíz évig közel száz ukrán munkást kapna Jászberény, aminek nem biztos, hogy a környékbeliek örülnének. Véleménye szerint a másik pályázat szolgálná Berény érdekeit, mellyel esetleg a helyi fiatalokat lehetne lakáshoz juttatni.

Hasonló álláspontot képviselt Tamás Zoltán, a Fidesz-frakcióvezetője is. Mint mondta, nem támogatják a többletforrást munkásszállás címen. – Bérlakásépítést támogatnak, ha nyer a másik pályázat, lobbizni kell érte – tette hozzá.

Mérlegelve a közhangulatot, a helyi gazdasági szereplők érdekeit a polémia során a városvezetés és az ellenzék további érveket, illetve ellenérveket megfogalmazott a fejlesztéssel kapcsolatban. A grémium végül nem fogadta el a többletforrás biztosítását. Budai Lóránt, polgármester élt jogosultságával és megvétózta a testület döntését. – Elsődleges cél, hogy bérlakásokat alakítsunk ki az épületben, ezért adtuk be az új pályázatot. Ám erről még nincs döntés – tette hozzá. A város érdeke azt szolgálja, hogy az önkormányzat hasznosítsa az ingatlant. Ha tovább viszik a már megnyert pályázatot időt nyernek, hogy minden körülményt átgondolva hozzanak döntést. Jövő héten rendkívüli képviselő-testületi ülésen újra napirendre kerül az ügy – tájékoztatott.

Számos döntést hoztak az ülésen

A hosszas vita után a két ülés között történt eseményekről szóló tájékoztatóval folytatódott a közel ötórás tanácskozás. Elfogadták többek között a város közbiztonsági, tűzvédelmi helyzetéről szóló beszámolót, a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény 2019-es szakmai tevékenységét részletező előterjesztést. Megszavazták az előző évben megvalósult beruházásokról készült beszámolót. Polémia kísérte az önkormányzat 2019. évi zárszámadását is, amit végül nem fogadtak el. A napirendek sorában egyebek közt önkormányzati rendeletek módosításáról, támogatásokról, pályázati kiírásokról is döntöttek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában