Galériával

2020.07.31. 11:15

A jászok hiedelemvilágát, humorát mutatja be az új kötet

A Jászkun Redemptio kétszázhetvenöt éves évfordulójára jelent meg a Cicell néni meséi című könyv, mely jász őseink hiedelemvilágát, gondolkodását és ízes humorát ismerteti meg az olvasóval. A kötetet szerkesztője, Hortiné Dr. Bathó Edit a Jász Múzeum igazgatója mutatta be csütörtökön.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Az eseményen köszöntötte a könyv kiadásában közreműködő segítőket, majd részletesen ismertette annak tartalmát.

– A jász ember a legnehezebb munkái közepette is mindig talált alkalmat egy kis beszélgetésre, mesélésre és a történetek meghallgatására. Ennek során előbb utóbb szóba kerültek a csodás történetek, legendák és boszorkányhistóriák. Jó alkalmat nyújtott erre a tollfosztó, a szüret, a búcsúi ebéd, a disznótor, az esti kártyázás vagy a bandázás az istállóban – idézte fel a régi időket.

Kiemelte, hogy a jászok kedvelték például Jézus és Szent Péter földön járásáról szóló történeteket. Életük megmagyarázhatatlan jelenségeire, eseményeire pedig sokszor a természetfeletti erővel bíró lényekről, személyekről szóló történetekben kerestek magyarázatot. Kiemelkedett közülük a boszorkány alakja, aki az embert és az állatot egyaránt megronthatta és ettől bizony sokan féltek. De voltak olyan asszonyok, akik jól értettek a rontás levételéhez. Humoros történetekben is bővelkedik a térség, híres a jász kamukéró, azaz huncutság.

– A huszonegyedik század modern világa megfeledkezett ezekről a régi történetekről, ezért a könyvben összegyűjtöttük a Jászságból ismert helyi mondákat, legendákat, hiedelemtörténeket, boszorkányhistóriákat és anekdotákat. Ezeket Cicell néni, egy képzeletbeli jász asszony révén ismerheti meg az olvasó – mondta Hortiné Dr. Bathó Edit.

Az izgalmas és humoros, elsősorban felnőtteknek szóló sztorikból Misinkóné Palócz Erzsébet és Sós Zsolt, a Jászsági Hagyományőrző Egylet tagjai olvastak fel egy kis ízelítőt a könyvbemutatón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában