Martfű/Szolnok

2020.07.24. 11:30

A Kúriáig megy igazáért a Tyereskova Lakásszövetkezet

Nincsen irigylésre méltó helyzetben a nagy múltú martfűi Tyereskova Lakásszövetkezet. A másodfokon eljárt Szolnoki Törvényszék a Szolnoki Járásbíróság elsőfokú fokú határozatát helyben hagyta. A lakásszövetkezet ezáltal jogerősen is pert vesztett az NHSZ Zounok Zrt-vel szemben a számlatartozás fenn nem állásának megállapítása iránt indított ügyben.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

„A Szolnoki Törvényszék 2020. június 18-án meghozott másodfokú ítéletével jogerősen lezárult az egyik martfűi lakásszövetkezet és a városban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ideiglenes ellátását 2013 augusztusától 2014 áprilisáig biztosító társaság jogvitája” – áll a törvényszék sajtóosztályának szerkesztőségünkhöz elküldött közleményében.

A bíróságnak abban kellett döntenie, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a lakásszövetkezethez tartozó lakások tulajdonosainak közvetlenül a szolgáltatást biztosító társaságnak, vagy a lakást kezelő lakásszövetkezetnek kell kifizetniük, amit aztán a lakásszövetkezet továbbít a szolgáltatást biztosító társaság felé. Ennek alapján a lakásszövetkezet vagy a lakástulajdonosok kötelesek megfizetni a lakásszövetkezethez tartozó lakások által 2014. január 1-je és 2014. április 18-a között felhalmozott mintegy három és fél millió forint díjtartozást.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság járt el első fokon, és 2019. október 31-én meghozott ítéletében a díjtartozás és kamatainak megfizetésére a lakásszövetkezetet kötelezte. Az ítélet ellen a lakásszövetkezet fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a közelmúltban jogerősen lezárult.

Az évek óta húzódó jogvita akkortól lett hangsúlyos, miután 2015-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) behajtási eljárást indított a lakásszövetkezettel szemben hulladékszállítási költségek megfizetésének elmulasztása miatt. A szövetkezet akkori és jelenlegi megállapítása szerint is a követelés megalapozatlan. A hétszázhuszonhárom ingatlant magába foglaló lakótömörülésnek két választása volt: megvárja, amíg a NAV leemel a számlájáról mintegy 3,6 millió forintot, vagy szembe megy az árral, és jogi úton igyekszik vélt igazát bizonyítani. Felperesként ezért nyújtott be keresetet a Szolnoki Járásbírósághoz számlatartozás fenn nem állásának megállapítása iránt.

A Tyereskova Lakásszövetkezet lakóinak 2010 és 2013 között a Kun Hulladék Kft. végezte a szemétszállítást, és a cég a lakóknak külön-külön számlázta a szolgáltatás díját. A társaság 2013 nyarán úgy döntött, hogy Martfűn abbahagyja a szemétszállítási tevékenységét. A szolgáltatás elvégzésére akkor az állam ideiglenesen a szolnoki Remondis Kft.-t jelölte ki. Mindeközben a helyi önkormányzat létrehozta a Martfűi Városfejlesztési Nonprofit Kft.-t a kommunális hulladék elszállítására.

A Tyereskova Lakásszövetkezet tagjai ezzel az új társasággal szerződtek le, de persze a Remondis a 2014. január 1-je és április 18-a közötti szemétszállítási díjat kiszámlázta a szövetkezetnek. A lakásszövetkezet elnökének akkori állásfoglalása szerint nem a szövetkezet állt jogviszonyban a céggel, hanem a tagok. A szolgáltató – melynek neve időközben Remondisról NHSZ-re változott – azzal érvel: a hulladékgazdálkodási törvény szerint a lakásszövetkezet az ingatlanhasználó, így a szövetkezetnek kell fizetnie, mégpedig 3,6 millió forintot.

Mivel a Tyereskova nem fizet, a szolgáltató a NAV-nak átadta behajtásra az összeget, mert az köztartozásnak minősül. Az elnök azzal is magyarázza a szövetkezet igazát, hogy a Kúria egyik 2012-es jogerős döntése egyszer és mindenkorra tisztázta, hogy ilyen esetben nem a szövetkezetnek kell fizetnie. Az elnök szerint a szolgáltató a tagoktól kellene, hogy beszedje a szolgáltatás díját.

– Nincs összhangban két magyar jogszabály – vélekedett már öt évvel ezelőtt is az ügyről Farkas Roland, a lakásszövetkezet elnöke. – Mást állít a hulladékgazdálkodási és mást a lakásszövetkezeti törvény – mondta. A mostani jogerős pervesztésről pedig annyit közölt, nem szeretne véleményt alkotni a bírósági döntésről.

– A határozatról egyeztetést kezdeményeztünk a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségének jogi osztályával, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel. A Kúriáig megyünk az ügyben – jelezte Farkas Roland.

Lits László, az NHSZ Zounok Zrt. ügyvezető igazgatója szerint teljesen jogszerű döntést hozott a bíróság, viszont akkor és ma is sajnálná, ha a lakásszövetkezeti elnök makacsságának következménye előbb-utóbb a szolgáltatást igénybe vevő lakosságot sújtaná.

Martfűn is járt az első női űrhajós

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova 1963-ban első nőként járt az űrben, majd 1965. április 1-jén látogatást tett a martfűi Tisza Cipőgyárban. Nagy valószínűséggel ez adta az apropóját a most ötvenöt éves szövetkezet elnevezésének. Hétszázhuszonhárom lakásával a Tyereskova Lakásszövetkezet a városi ingatlanok közel egyharmadát kezeli, a helybeliek jelentős része él a lakásaikban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában