Galériával

2020.07.17. 19:00

Átadták a felújított tószegi óvodát

Átadták a felújított óvodát Tószegen, Rákócziújfaluban az óvodaudvart fejlesztik, Tiszavárkonyban pedig a református parókia felújítása mellett elkészültek a védőnői szolgálati lakások. A Magyar Falu Program első körében megvalósuló beruházások sokat jelentenek a kistelepülésen élőknek.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Csabai István

– Amit itt most látunk, lehet, hogy kis lépés egy külső szemlélőnek, de nagy lépés nekünk, tószegieknek – így kezdte köszöntőjét, a híres mondatot alapul véve dr. Gyuricza Miklós a tószegi óvoda pénteki ünnepélyes átadóján. A település polgármestere hozzátette, hogy mindez a teljes Magyar Falu programra is elmondható.

– Megítélésem szerint a programnak nem az elnyerhető összegek nagyságrendjében rejlik az ereje, hanem abban, hogy olyan hiánypótló beruházásokat tudunk megvalósítani, amiket eddig nem, s elsősorban az önkormányzati alapfeladatok ellátáshoz kapcsolódnak. Így a helyi óvoda több mint fél évszázados épületének megújítása. Igaz, az elmúlt években apró lépésekben különböző pályázati forrásokból, illetve részben önerőből megvalósítottunk néhány fejlesztést, így például akadálymentesítést, nyílászáró- és burkolatcserét, ám egy dologgal adósok maradtunk, ez pedig a fűtésrendszer korszerűsítése – mondta el a településvezető.

Dr. Gyuricza Miklós hozzátette, hogy ezzel az utóbbi időben nagyon sok probléma adódott, ám a most elnyert mintegy 30 millió forintos beruházásnak köszönhetően ezt az adósságukat teljesítették.

– Korszerűsítettük a fűtésrendszert, elvégeztettük a külső szigetelést is. Az óvoda ezzel a felújítással olyan épület lett, ami a mai elvárásoknak megfelel, de megmaradt a családias, falusias jellege, se ez így teljes – hangsúlyozta. Talán ez is a vonzereje. Ahogy egy település vonzerejének számít, ha megoldott a gyermekellátás. Ehhez mindenképpen fontos, hogy a településen legyen megfelelő óvoda. A Magyar Falu Program egyik eleme éppen ezt célozza meg, a falusi óvodák fejlesztését, felújítását.

A program felelőse, Gyopáros Alpár különösen jó szívvel tekint minderre, az óvodák fejlesztésére.

– Minden alkalommal szívesen megyek, jövök, ha óvodákat avatunk. Az édesanyám ugyanis óvónő, s fiatal koromban nagyon sokat segítettem neki, sok időt töltöttem óvodában, tizennyolc éves koromig gyakorlatilag ovis voltam, ezért elkötelezett vagyok az ügy iránt – kezdte beszédét egy személyes emlékkel a kormánybiztos.

– A programban azért támogatjuk jó szívvel elsősorban óvoda épületek felújítását, mert meghatározó szerepe van ezeknek az intézményeknek abban, hogy a kistelepüléseken megmarad-e a népesség, vagy elvándorol onnan – folytatta.

– Itt Tószegen, a rengeteg munka ellenére sajnos voltak hiányosságai az óvoda épületének, szükség volt a felújításra. Mindez talán helyben maradásra buzdítja a fiatalokat – tette hozzá.

Mint végül hangsúlyozta, a jövőben is törekednek arra, hogy a lehető legtöbb forrást, a lehető leggyorsabban biztosítsák a kistelepülések számára, hogy a nagyon fontos fejlesztéseket el tudják végezni. Így történt ez másik két kistérségi településen, Rákócziújfaluban és Tiszavárkonyban is. Gyopáros Alpár tegnapi programja során Rákócziújfaluban a közel ötmillió forintból megújuló Mesevár óvoda udvarát tekintette meg, Tiszavárkonyban pedig megnézte a megújuló református parókiát, valamint közreműködésével átadták a 15 millió forintból megújuló orvosi-védőnői szolgálati lakást.

Megteremtik a feltételeket

Miért fontos, hogy támogassuk a vidéket, s azon belül a kistelepüléseket? Az újságírói kérdésre Gyopáros Alpár elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben a magyarországi kistelepülések döntő része népességet veszített, kevesebb gyermek született, és sokan sajnos elköltöztek a falvakból. A Magyar Falu program felelőse kiemelte, hogy e negatív tendencia megállítására, esetleg megfordítására egy megoldás létezik.

– Ez pedig nem más, mint hogy olyan életminőséget teremtsünk a hazai falvakban, melyek – az alapszolgáltatás szintjén mindenképpen – nemcsak megközelítik, hanem elérik, vagy akár meg is haladják a városi életminőséget – emelte ki a kormánybiztos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában