Védelmezés

2020.07.12. 07:00

Biztonságba kerültek a szerkők Mezőtúron

Idén is védelmet élvezhetnek a szerkők a Hortobágy-Berettyó folyó Mezőtúrhoz tartozó területein.

Szabó Lilla Laura

Idén rekord számú szerkőpár választotta otthonául a túri vizeket

Fotó: Simay Gábor

A fokozottan védett fattyúszerkő és kormos szerkő párok fészkelésének háborítatlan körülményeit kívánják így biztosítani. A kolóniák elhelyezkedésének megfelelően, nagyjából egy-két kilométeres szakaszt nyilvánítottak átmenetileg védetté, június huszonháromtól augusztus tizenötig.

– Ezeknek a madaraknak nem túl strapabíró a fészke, így az erősebb vízhullámzás kárt tehet bennük, elsodorhatja a tojásokat, fiókákat. Ezért az érintett szakasznál tilos a hullámkeltés bármiféle vízi járművel, vízi sporteszközzel. Szerencsére nagyon jó az együttműködés a helyiekkel és az önkormányzattal is, mindenki igyekszik óvni ezeket a különleges tollasokat – részletezte Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának természetvédelmi tájegységvezetője. Hozzátette, évről évre védik a szerkőket, az idei azonban különleges esztendő, ugyanis rekordszámú pár választotta otthonául a túri vizeket.

Idén rekord számú szerkőpár választotta otthonául a túri vizeket
Fotó: Simay Gábor

– Az aszályos tavasz miatt a szerkők nagyobb példányszámban érkeztek Mezőtúrra, mint tavaly. Ugyanis máshol a közelben nem találtak megfelelő körülményeket a fészekrakáshoz – mondta Monoki Ákos. Kiemelte, korábban általában száz pár alatt alakult a költő párok száma, most jóval többen vannak ennél. Százötven pár fattyúszerkő és huszonegy pár kormos szerkő vert ott tanyát.

– Külön öröm, hogy a kormos szerkők, amelyek kifejezetten ritkák, szintén nagyobb egyedszámmal képviseltetik magukat az említett területen – magyarázta.

Hozzátette, ezek a szárnyasok azért fészkelnek telepekben, mert így nagyobb eséllyel védhetik meg utódaikat a különféle ragadozóállatok támadásaitól.

Idén rekord számú szerkőpár választotta otthonául a túri vizeket Fotó: Simay Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában