Szolnok/Vogtareuth

2020.07.05. 20:00

Egy németországi klinikán vizsgálják meg Ádám Atit

A szolnoki Ádám Attila családjának kitartó küzdelme és a jóakaró, segítő szándékú emberek összefogása meghozta a várva várt eredményt. A kisfiú és édesanyja kijutott Németországba, Vogtareuthba, a Schön klinikára, ahol modern és fejlett vizsgálati módszerekkel segíthetik a helyzetét, fejlődését.

Szabó Lilla Laura

A szolnoki Ádám Ati végül kijuthatott a német klinikára, ahol a fejlődését segítik

Forrás: Beküldött fotó

– Alig hittem el, hogy tényleg megérkezett az e-mail a klinikáról – kezdte izgatottan Kiss Ágnes, Ádám Attila édesanyja. Hozzátette, a COVID-19 miatt félő volt, hogy csúsztatni kell az időpontot, de szerencsére két héttel ezelőtt sikeresen útnak indulhattak. Persze első körben át kellett esniük a koronavírus-teszten, amely mindannyiuk esetében negatívnak bizonyult, így már nem volt akadálya, hogy beköltözhessenek az intézménybe.

– Édesanyám kísért még el minket, a férjem a lányunkkal itthon tartotta a frontot. Időközben pedig egyszer lehetőségük nyílt kilátogatni hozzánk, együtt tölthettünk egy hétvégét – részletezte.

Ágnes kiemelte, a klinika már külsőre is teljesen más, mint egy hazai kórház. Épületegyüttesekből áll, amelyeket folyosók kötnek össze. Belül pedig körkörös elrendezés jellemzi a tereket, lépcsők helyett spirál alakban haladnak a közlekedők, így tökéletesen akadálymentesített az egész épület.

– Sok a belső udvar, játszóterekkel, zöld szigetekkel. Rengeteg időt töltöttünk a friss levegőn, ez is sokat segített Ati hozzáállásán. Végig ügyes volt és kitartó, igazán büszkék vagyunk rá – mondta az édesanya. Arról szintén beszélt, hogy bár odakint mindenki kedvesen, türelmesen bánt velük, idegennyelv-tudás nélkül nehéz az ember helyzete.

– Az angolomon van még mit csiszolni, de a klinikán egyébként is inkább németül beszélnek. Persze az orvosok angolul elmagyaráznak mindent, többször kérdezik, biztosan érthető-e, amit mondanak, nagyon segítőkészek. A legtöbbet egy kinti magyar nővérnek köszönhetünk, gyakorlatilag ő lett a tolmácsunk, és közben nagyon szoros kapcsolat alakult ki közöttünk – magyarázta Ágnes.

Kisfiát vizsgálatok sora várta a két hétben. Főként az agyát tanulmányozták, jó néhány vérvétel is napirenden volt. Emellett fejlesztőfoglalkozásokra szintén gyakran nyílt lehetőség, ami Ágnes szerint sok szempontból hasznosnak bizonyult.

– Új módszereket tanultunk, megtapasztalhattam a kinti és itthoni fejlesztések közötti eltéréseket, rengeteg ismerettel gazdagodtunk.

A leginkább várt vizsgálat azonban egy hosszadalmas, több, mint két órán át tartó MR volt.

A szolnoki Ádám Ati végül kijuthatott a német klinikára, ahol a fejlődését segítik
Fotó: Beküldött fotó

– Európai szinten is egyedülálló az a technológia, amivel itt dolgoznak. A gép gyakorlatilag szeletenként vizsgálja az agyat, minden irányból alaposan feltérképezi, elemzi. Ezt viszont csak altatásban végzik. Talán ennek a vizsgálatnak a napja volt a legnehezebb számomra. Izgultam, mennyi idő után ébred fel, bár nyugtattak, hogy gyereknél tíz perc és két óra között alakul ez az intervallum. Egy intenzív ébresztőszobába került, ilyen is csak nagyon kevés kórházban van. Egy teljes csapat áll készenlétben, hogy beavatkozzon, ha bármi gond lenne. Szerencsére Ati remekül viselt mindent, elképesztően büszke vagyok rá – részletezte az édesanya. Az eredményeket a napokban még kiértékelik, orvosok és professzorok egyeztetnek arról, hogyan tovább.

– Annyit azért tudok, hogy egyelőre nem helyeztek kilátásba műtétet. Fejlesztőterápiákat, módszereket dolgoznak ki, ami még inkább segítheti Attilát. Leírhatatlan érzés itt lenni, nem lehet elégszer megköszönni mindazoknak, akik lehetővé tették ezt nekünk! – zárta gondolatait Ágnes.

Napi ötszöri étkezést biztosítanak

Ágnes elárulta, az épület méretei miatt a legtöbb nővér rollerrel közlekedik a folyosókon.

– Az asszisztensek, akik a vért szállítják a laborba, egy háromkerekű kisrobogóval jutnak el a célhoz. A takarítók és ételosztók szintén valamilyen kis járművet használnak, ami vontatja a rakományukat is. Egyébként napi ötszöri étkezést kapunk, ebédre kétféle menüből lehet választani, illetve egy B lapról eltérő finomságokból lehet szemezgetni – részletezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában