galériával

2020.07.09. 17:30

Könyvbemutatóval nyitotta meg kapuit a művésztelep Jászfényszarun

Hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit szerdán a Jászfényszarui Művésztelep. A nyári alkotótábor évről évre színesíti a város kulturális életét.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Az ünnepélyes megnyitót könyvbemutatóval együtt rendezték meg a Városháza dísztermében, ahol Győriné Dr. Czeglédi Márta polgármester köszöntötte az alkotókat.

Az eseményen Nyers Lili, fiatal helyi tehetség is közreműködött zongorajátékával. Zilahy Zoltán jászfényszarui születésű szobrászművész hamarosan megjelenő könyvét és szabadtéri kiállítását Bordásné Kovács Katalin, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Válogatás Zilahy Zoltán szobrászművész rajzaiból című albumot Lisányi Endre művészettörténész mutatta be részletesen.

– Sokféle próbálkozás volt arra vonatkozóan, hogy a több mint ezerötszáz rajzból mi alapján válogassunk a könyvhöz. Ezeket végül, egy időív mentén raktuk sorba. Az első rajzok a görög művészetre reflektálnak, majd végig megyünk a történelmen egészen napjainkig. Művészekről, műalkotásokról, történelmi személyekről, eseményekről, családtagokról, ismerősökről készült alkotások, a végén pedig néhány állatábrázolás is látható a könyvben – fejtette ki Lisányi Endre.

Kiemelte, hogy egy szobrásztól általában azt várjuk, hogy szobrokról adjon ki valamilyen könyvet. Az elmúlt évtizedekben ritkaságnak számít, hogy valaki hagyományos módon készült rajzaiból jelentessen meg albumot – tette hozzá.

De, hogy honnan jött a könyvkiadás ötlete? Erről már maga Zilahy Zoltán beszélt.

– Szobrászként tanulmányrajzokat készítek, de nem akartam belőle könyvet. Amikor már több száz volt, akkor Feledy Balázs művészettörténész felhívta a figyelmemet, hogy ebből ki kellene adni egy albumot. Elkezdtük válogatni a rajzokat, aztán két év után kikristályosodott egy olyan anyag, ami miatt tényleg érdemes volt elkészíteni a könyvet – mondta Zilahy Zoltán.

Rajzaiból néhányat szabadtéri tárlaton is megcsodálhatunk a Sárga Iskola főutcai homlokzatán, Jászfényszarun.

Az ünnepélyes megnyitó után Kerekné Mihalik Judit, a művésztelep szakmai vezetője érdeklődésünkre elmondta: idén harminckét művész vesz részt az alkotótáborban, akik az ország különböző településeiről érkeztek. Vannak köztük festők, grafikusok és szobrászok is.

Az egyhetes tábor során lesznek nyílt napok, amikor bárki ingyenesen látogathatja a programokat a Sárga Iskolában. Július 10-én 9 órakor Fábián Noémi egyetemi adjunktus, képzőművész Világépítés című előadása várja az érdeklődőket, 11 órától pedig a batikolás rejtelmeibe avat be Fejes Adrienn. Másnap délelőtt fél tízkor Lisányi Endre tart előadást.

A művésztelep záró kiállítását augusztusban rendezik meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában