idegenforgalom

2020.07.17. 07:00

Történelmi értékeivel is csábítja a turistákat a megyeszékhely

Hamarosan lábra kaphat Szolnok idegenforgalma, a helyi kiállítóhelyeken ugyanis fokozatosan nő az egyéni és csoportos látogatások száma. Egyre több dolga akad a tárlatvezetőknek, akik nemcsak a környékbeli érdeklődőket kalauzolják, de már az ország távolabbi pontjairól érkező turisták figyelmét is ráirányíthatják a város értékeire.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

– A város épített örökségét, kultúráját szívesen megismerném az ittlétem alatt. Bár tudom, Szolnok elsősorban a katonaéletéről és a repülőmúzeumáról nevezetes, engem mégis a régebbi korok emberének élete vonz igazán. Azaz, hogy akkoriban hogyan főztek, milyen ételeik voltak, s hogy mit használtak a konyhában. A helyi ínyencségek közül a habos islert például már jól ismerem – osztotta meg gondolatait hírportálunkkal Kovács Katalin.

A Győr-Moson-Sopron megyei Ásványráróról származó hölgy egy hetet tölt a jászkunsági megyeszékhelyen. Elmondta, képzeletbeli bakancslistájára felkerültek a tiszai halászélet emlékei is, ezért a Tabáni Tájházba biztosan ellátogat majd.

Közben időről időre csoportok és egyéni látogatók töltik meg a Damjanich János Múzeum kiállítótereit. Ottjártunkkor Barláné Kulánda Krisztina éppen rákóczifalvai táborozókat vezetett.

Papp-Tóth Zsanett néprajzkutató a rákóczifalvai táborozó diákoknak tartott foglalkozást tegnap a szolnoki Damjanich múzeumban
Fotó: Mészáros János

– Ők a néprajzi kiállításunkban múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, a jászkun kapitányokról szóló kiállításunkban pedig tárlatvezetést kértek. Sokat csörög mostanság a telefon, táboros csoportok jelentkeznek be, akik akár fél napot is eltöltenek nálunk. Folyamatosan vannak időpontjaink, jövő héten is ellátogatnak hozzánk – ecsetelte az intézmény múzeumpedagógusa.

Kiemelte, mióta újra megnyitottak, főleg előre bejelentkezett csoportjaik vannak, de egyéni látogatók is jönnek. Sopronból nemrég egy család, Dunaújvárosból pedig egy baráti társaság érkezett. A szakember arról is szót ejtett, hogy a rákóczifalvai fiatalok egyebek mellett kipróbálhattak kardokat, kaftánba öltözhettek, de nyelvemlékeket is meghallgathattak.

– Az egyéni látogatóknál az a tapasztalat, hogy az ország távolabbi pontjairól is eljönnek megnézni az itteni tárlatot. Érezhető, hogy az emberek kiszabadultak, jobban mernek kirándulásokat szervezni – tudtuk meg.

Felkeresik az érdeklődők a Tabáni Tájházat is, amelyet már digitális formában, egy úgynevezett Virtuális tanösvény részeként is bejárhatnak az érdeklődők. A telefonos alkalmazás célja, hogy bemutassa a helyi épített és természeti értékeket egy kellemes sétával egybekötve. Az alkalmazást használva a kiválasztott tanösvényen haladhatunk végig. Az egyes állomások csak a készülék térképén jelennek meg, a valóságban nem léteznek. Ha pedig megérkezünk egy helyszínhez, azt a program rezgéssel jelzi, és megjeleníti a felkeresett állomás adatlapját.

Különleges vadászgépek várják a repülés szerelmeseit

Egyre többen kíváncsiak a szolnoki RepTárban kiállított repülőgépekre, programokra is.

– A szabadtéri és a fedett múzeumi részen kívül minden élményelemünk foglalható. A tavalyi év azonos időszakához képest, az újranyitás óta az egyéni látogatók száma meghaladja a hét közben és hétvégén is a tavalyi évi látogatószámot – tájékoztatott a RepTár marketingigazgatója.

Marsi Gabriella közölte, csoportjaik száma folyamatosan növekszik. Leginkább táboros gyerekcsoportok érkeznek néhány órára, illetve egy-egy napra. Legújabb élményelemük, a 3D karika (űrhajós és vadászpilóta-kiképző) rendkívül népszerű minden korosztály körében. A legkisebbeket a játszótérről nehéz elcsalogatni, a gyerekcsoportoknál és tinédzsereknél a 4D mozi és a MiG-29-es szimulátorpark a favorit. Az ingyenes tárlatvezetések továbbra is kiugró helyen szerepelnek a népszerűségi listán.

Megtudhattuk továbbá, hogy az ország minden részéről érkeznek vendégek a helyszínre, s jelenleg a legnagyobb hívószó a Messzer (Messerscmitt Bf 109), amely 2019 októberében érkezett. Ugyanakkor a hamarosan érkező Spitfire is érdeklődésre tart számot, amely a krakkói Lengyel Repülési Múzeumból jön majd. Mindkét második világháborús vadászgép szeptemberig lesz látható a RepTárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában