gyérítés

2020.08.04. 14:55

Tovább csökkenhet a vérszívók száma a térségben

A szúnyoghelyzet megviselte Szolnok lakosságát az elmúlt időszakban. A gyérítés következő lépéseiről Fejér Andor alpolgármester, Tasnádi Zoltán és Rusvai Károly önkormányzati képviselők tartottak kedden sajtótájékoztatót. Beszámoltak arról, hogy katasztrófavédelem és az önkormányzat két fronton összefogással harcol a vérszívók ellen. A mérések szerint a kedd estére tervezett légi gyérítéssel elfogadható szintre szorítható vissza a szúnyogpopuláció.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Kiss János

A sok csapadék, az árvízi jelenségek és a magas hőmérséklet is kedvezett a szúnyogok elszaporodásának.

– Reményeink szerint a nehézségeket pár napon belül magunk mögött tudhatjuk – mondta a Garden Hotelben tartott sajtótájékoztatón Fejér Andor alpolgármester.

– Az önkormányzat minden évben komoly energiákat összpontosít annak érdekében, hogy elejét vegye a szúnyoginváziónak, de ehhez számos olyan tényező is hozzájárul, amire nem lehetünk befolyással. Áprilisban biológiai szúnyoggyérítéssel indítottuk az évet, melynek az a lényege, hogy olyan baktériumot juttattunk a felderített élőhelyekre, ami elpusztítja a lárvákat, megakadályozva a kikelést. A csapadékos idő beköszöntéig jól visszaszorította a populációt – számolt be a gyérítésről.

Rusvai Károly, Fejér Andor, Tasnádi Zoltán (balról jobbra)
Fotó: Kiss János

Amikor a korábban említett módszerrel már nehezen kezelhetővé vált a helyzet, akkor lépett életbe a vegyi védekezés, ami ebben az évben földi, kémiai gyérítésként valósult meg.

– A gyakori beavatkozás ellenére sem sikerült elfogadható mértékűre csökkenteni a populációt, amit jeleztünk az országos tisztifőorvos és a Belügyminisztérium felé, akik a rendkívüli helyzetre való tekintettel engedélyezték a légi gyérítést. Az elmúlt hetekben végzett folyamat hatása már tapasztalható – emelte ki Fejér Andor.

A katasztrófavédelem a következő időpontot kedd estére tűzte ki. Ha az időjárás is megfelelő, a gyérítést a polgári napnyugtát megelőző másfél órával kezdik el. Egyéb esetben holnap vagy holnapután pótolják azt.

Környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni

– A jövőben át kell állnunk az olyan típusú védekezésre, ami csökkenti a vegyszerek kijuttatását a környezetbe – hangsúlyozta Fejér Andor alpolgármester.

– Egy projektet indítunk, amely során a szakemberek aprólékosan felderítik azokat az élőhelyeket, ahol szúnyoglárvák megtelepedhetnek, a jövő évtől kezdve még pontosabban végezhetjük a biológiai gyérítést. A munkát az önkormányzat koordinálja majd – mondta, majd hozzátette, idén minden eddiginél többször, négy alkalommal végeztek biológiai gyérítést, ami úgy tűnik ilyen mennyiségű csapadék esetén nem lesz elegendő a jövőben.

A katasztrófavédelem e hétre tervezett szúnyoggyérítéseinek megyei helyszínei:

Augusztus 4.

Légi kémiai:

Martfű, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Szajol, Szolnok, Tiszajenő, Tiszapüspöki, Tiszavárkony, Tószeg, Törökszentmiklós, Vezseny, Abádszalók, Tiszabura, Tiszaderzs, Tiszafüred, Fegyvernek, Berekfürdő, Kuncsorba, Örményes, Kengyel

Földi kémiai:

Kunszentmárton

Augusztus 5.

Légi kémiai:

Cibakháza, Mezőhék, Nagyrév, Öcsöd, Tiszainoka, Tiszatenyő. Tiszabő, Tiszaroff, Tiszasüly, Kőtelek

Földi kémiai:

Mezőtúr, Tiszafüred, Cserkeszőlő

Augusztus 6.

Légi kémiai:

Tiszaföldvár, Tiszakürt, Tiszasas

Földi kémiai:

Abádszalók, Tiszabő, Tiszabura, Tiszaderzs, Tiszaroff, Tiszasüly, Tiszaszőlős, Berekfürdő, Hunyadfalva, Kőtelek

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában