ABÁDSZALÓK

2020.08.07. 20:00

Az összefogásnak hála rövidesen visszaköltözhetnek otthonukba

Kétgyermekes család házában robbant fel egy gázpalack Abádszalókon a napokban. A megrongálódott épület helyreállítása és a bútorzat pótlása rögtön kezdetét vette, köszönhetően egy széles körű összefogásnak. Az önkormányzat és a családsegítő mellett a helyiek is a szerencsétlenül járt család segítségére siettek.

Ujvári László

A konyha sarkában gyulladt ki, majd robbant fel a gázpalack – mutatja Unyi Ferenc

Fotó: Ujvári László

Unyi Ferenc erőn felül gondoskodik gyermekeiről, a közel hetvenéves férfi egyedül neveli tizenkét esztendős lányát és ötéves kisfiát. Mint megtudtuk, a nehéz körülmények között élő család már évek óta a családsegítő szolgálat és az önkormányzat látókörében van.

Kigyulladt egy gázpalack Abádszalókon, egy vasútállomás melletti házban – állt a megyei katasztrófavédelem július 28-ai tájékoztatásában. – A tulajdonos elmondta, hogy a tűzhely gázpalackját cserélte ki, majd amikor begyújtotta a gázrózsát, a palack a nyomáscsökkentőnél kigyulladt. Hozzátették: a házban tartózkodók időben kimenekültek a házból.

– Mikor a gázpalack lángra kapott, egy ronggyal megpróbáltam elfojtani azt, de nem sikerült, már nagyon égette a kezemet, bevallom, megijedtem. Felkaptam a kisfiút, és kiszaladtunk az utcára, a lányom szerencsére az udvaron játszott – idézte fel a történteket Unyi Ferenc.

A konyha sarkában gyulladt ki, majd robbant fel a gázpalack – mutatja Unyi Ferenc
Fotó: Ujvári László

Még körülbelül négy-öt percig égett a gázpalack, csak ezután robbant fel. Bár az épület nem vált lakhatatlanná, jelentős károk keletkeztek. Az önkormányzat, a családsegítő és helyi civilek közösen dolgoznak a helyreállításon. Megsérült egy vízcső, a plafon gipszkartonborítása súlyosan rongálódott, használhatatlanná vált néhány bútor és használati eszköz.

– Szerencsére folyamatosan érkeznek az adományok, amiért nagyon hálás vagyok. Ruhák és bútorok, nemrég kaptunk egy hűtőt is – mutatta az abádszalóki férfi. Úgy tűnik, hogy az összefogásnak köszönhetően mindent sikerül pótolni, ottjártunkkor az új gipszkarton táblák már a verandán sorakoztak a beépítésre várva.

– A robbanás következtében az ablakok kitörtek, melyeket az önkormányzat munkatársai napokon belül helyreállítottak, az egyik projekt keretében létrehozott krízisalapból pedig anyagi támogatást nyújtunk a családnak – számolt be hírportálunknak Balogh Gyula polgármester.

A robbanás után nagytakarítás következett. Unyi Ferenc eltávolította a romokat, melyek elszállításához a helyhatóság biztosított konténert. A károk elhárítása és a helyreállítás néhány napot igénybe vesz, de az összefogásnak köszönhetően a vártnál gyorsabban visszaköltözhet a család. A szomszédban egy nyaraló található, melynek épp az idős férfi a gondnoka, néhány éjszakára itt oldódott meg a család elhelyezése.

– Negyven éve, hogy rendszeresen cserélek gázpalackot a sütéshez-főzéshez. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen előfordulhat velem, mert mindig is vigyáztam, nehogy baj történjen – összegezte a családapa.

– Gyakran eszembe jut az eset, az ilyen örökre nyomot hagy az emberben. Eldöntöttem, hogy többet itt nem lesz gáz a házban, inkább beszerzek valahonnan egy villanyrezsót – vonta le a tanulságot Unyi Ferenc.

A robbanás pontos okának kiderítése céljából a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárást indított. Szerencsére senkinek nem esett baja, de egy biztos: az eset örökre nyomot hagy a családtagokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában