Galériával

2020.08.19. 14:00

Először szerveztek nyári tábort cukorbeteg gyerekeknek Jászdózsán

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja első alkalommal szervezte meg idén az országos Cukorka tábort 1-es típusú cukorbeteg gyermekeknek. Szakemberek segítségével megtanulták, hogyan élhetnek együtt ezzel a krónikus betegséggel. A tábor lelkileg is segítette a fiatalokat állapotuk elfogadásában és megerősítést kaptak, hogy nincsenek egyedül.

Illés Anita

A cukorbetegség mára népbetegségnek számít hazánkban. Nemcsak az időseket érinti, hanem évről évre egyre több gyermeknél állapítják meg az 1-es típusú diabéteszt. Érzelmileg megterhelő szembenézni a diagnózissal. Az elfogadás folyamatában sokat segíthet a szülő és a család, valamint az iskolai környezet és nem utolsó sorban a szakmai segítő szervezetek.

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja évek óta azon dolgozik, hogy színes programokkal, előadásokkal megkönnyítse a cukorbetegek mindennapjait. Idén első alkalommal szervezték meg az ingyenes Cukorka tábort 1-es típusú diabétesszel küzdő gyerekeknek. Augusztus második hetében Jászdózsa adott otthont a szabadidős és ismeretterjesztő programokban gazdag rendezvénynek.

Nemcsak a Jászságból, hanem az ország számos pontjáról, így Budapestről, Veresegyházáról, Szolnokról és Pásztóról is érkeztek gyerekek, köztük olyanok is, akik nem betegek.

– Táborunk elsődleges célja az volt, hogy az egészséges gyerekek elfogadják diabéteszes társaikat. A betegségben érintettek pedig megtapasztalják, hogy nem kell félni, nyugodtan ismerkedjenek másokkal. Nagyon jól összebarátkoztak, segítették egymást. Másodsorban szerettük volna támogatni a beteg gyermekek családját – mondta a kezdeményezés céljairól Dr. Dobos Józsefné Dr. László Erika szakgyógyszerész, a Cukorbetegek Klubjának vezetője.

A betegség okairól, a további egészségkárosodás megelőzéséről is kérdeztük a szakembert.

– A jelenleg általánosan elfogadott felfogás szerint az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásáért egy olyan autoimmun folyamat felelős, melyet a genetikailag hajlamos egyénekben külső, környezeti tényezők indítanak el. Ezek lehetnek például az anya terhesség alatti vírusfertőzései, étkezési szokásai. Befolyásolnak a születés körüli tényezők is, mint a légzészavar, újszülöttkori fertőzések, a magasabb születési súly és hossz. De ide tartozik az anyatejes táplálás hiánya és a tehéntej alapú tápszerek fogyasztása, D-vitamin adagolás elmaradása is – mutatott rá.

Hangsúlyozta, hogy az egészséges életmód alapköve az egészséges táplálkozás. A cukorbetegeknek azonban tudniuk kell, hogy az élelmiszerek hogyan befolyásolják vércukorszintjüket. Fontos, hogy megtanulják a szénhidrátszámlálás és adagolás alapjait. Ez ugyanis a diabétesz kezelésének egyik kulcsa, mert a szénhidrátok azok az összetevők, melyek a legnagyobb hatással vannak a vércukorszintre.

Legyen minden étkezés kiegyensúlyozott – tette hozzá. Emellett a fizikai aktivitás szintén fontos része a cukorbetegség kezelésének.

Fontos a tudatos életvezetés

A Cukorka táborban a gyerekek szakemberek közreműködésével élményalapú, interaktív foglalkozásokon tanulták meg, hogyan lehet tudatosan élni a cukorbetegséggel. Egyik alkalommal a Fricska táncegyüttes tagjai ritmusfejlesztő gyakorlatokat tanítottak a fiataloknak. Ezzel hívták fel a figyelmüket a mozgás fontosságára. A tábort hőlégballon bemutató, játékos sport program és jóga, élményfestés színesítette. Kirándulást szerveztek Sirokra, Sástóra, Kékestetőre és megismerkedtek a Jászberényi Állat- és Növénykert lakóival is. Szakmai előadást tartott Dr. Blaniczky László gyermekdiabetológus, endokrinológus, Dr. Romicsné Dr. Görbe Éva PhD,med. habil gyermekgyógyász, neonatológus és Dr. Németh Andrásné pszichológiai szaktanácsadó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában