kőműves alkotás

2020.08.20. 19:00

Felavatták a Trianoni-emlékművet Szajolban

Az ünnepségen a Szent István király templomban az Egri Bazilika káplánja, Vízi János atya celebrált szent misét. Beszédében koronás szent fejedelmünk küldetéséről szólt, s azokról az intelmekről, melyet nem csupán Imre fiához, hanem a kereszténnyé lett magyarsághoz, illetve a jövő nemzedékeihez is intézett.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Rimóczi Ágnes

A misét követően körmenetet és búcsút tartottak a hívek a község utcáiban, majd kenyérszentelésre is sor került. A Szent István- és a kenyérünnepen túl Szajolban ezen a napon, augusztus 20-án avatták fel ünnepélyesen a Trianon-emlékművet is.

A hármas dombon álló kettős keresztet és nemzeti lobogót tartó építményt, Méhesi Tibor helyi kőműves Rózsa téren felállított alkotását, eredetileg június 4-én leplezték volna le.

Ám a járványhelyzet a szajoli templom védőszentjének, István királyunk 1938. augusztus 15-i elhalálozásához közeli naphoz tette át az emlékműavatást. Szöllősi József polgármester beszédében megköszönte az égieknek és a szorgos gazdáknak a mindennapi kenyerünket.

Hírportálunknak elmondta, Szajolban először 1938-ban állíttattak Trianon-emlékművet, annak kapcsán is, hogy Magyarország rendezhette meg az Eucharisztikus Világkongresszust, s amit a politikai szele nem sokkal később ledöntött…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában