szolnok

2020.08.14. 11:30

Forgatási helyszínné változott a Tiszaliget

Forog a kamera, a felvett nyersanyagból kész történet áll össze a számítógépes vágóprogram segítségével. Különleges alkotók különleges alkotásai készülnek öt napon keresztül a Szolnoki Tiszaligeti Gyermek és Ifjúsági Táborában, ahol második éve rendezik meg a Speciális Filmes Alkotótábort. A kész munkákat rangos filmszemléken értékelik majd.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

– Te nézd a kamerát, te pedig mozgasd a szarvast és a vaddisznófigurát – hangzottak az utolsó instrukciók egy erdőben játszódó animációs film készítése előtt, majd a stábtagok profin tették a dolgukat. Sokan ugyanis már évek óta részt vesznek a Speciális Filmes Alkotótáborban, melynek ötlete öt éve indult Tatán, két éve pedig már Szolnokon rendezik. Az idei táborba az ország minden pontjáról érkeztek fiatalok, összesen huszonheten.

– Ezek a fogyatékkal élő fiatalok többnyire szociális otthonokban élnek, ahol segítőik nem rendelkeznek filmes előélettel, tapasztalattal. Amikor szerettek volna filmet készíteni, mindig jöttek a kérések, hogy segítsünk. Ezért öt éve úgy döntöttünk, megpróbáljuk a filmkészítés folyamatát megmutatni a forgatókönyv elkészítésétől kezdve a kamerakezelésen át a vágóprogram használatáig – ismertette a tábor célját Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke.

A filmkészítés összes mozzanatát – a forgatókönyvírástól kezdve a kamerakezelésen át egészen a vágásig – elsajátíthatják a fiatalok
Fotó: Mészáros János

Az egyesület képviselői mellett helyi szakemberek is segítik a fiatalokat. Deme Gábor, a Szigligeti Színház művésze, szinkronszínész, valamint Békéssy Klára, a Liget Otthon Szolnok egykori igazgatója évek óta közreműködik a munkában. A filmkészítés amellett, hogy szórakoztató és izgalmas feladat, többféle készséget, képességet is fejleszt.

Több szempontból is hasznos tevékenység a filmkészítés

– A kommunikációs készségüket is fejleszti, de a figyelem és emlékezet terén is segíti őket ez a tevékenység, hiszen a filmkészítés egy nagyon komplex, összetett folyamat. Nem csak itt a táborban, hanem a bánhalmai otthonban éppen ezért egész évben foglalkozunk filmezéssel. Ha nem sikerül itt befejezni egy munkát, vagy át szeretnénk dolgozni, akkor ott tesszük meg. A mi csoportunk négy-öt főből áll, és általában ahány résztvevő van, annyi filmet készítünk egy évben – árulta el hírportálunknak Tóthné Nagy Ágnes, a bánhalmai Fenyves Otthon munkatársa, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület alelnöke.

A táborok közösségépítő szerepe is nagyon fontos a résztvevők életében, hiszen az együtt végzett munka során örökre szóló barátságok köttetnek – zárták gondola­taikat a szervezők.

Szemlékre is viszik a szolnoki táborban készült alkotásokat

A táborban elkészült munkákat a világhálón és több országos filmszemlén is bemutatják majd. A legrangosabb a Magyar Speciális Független Filmszemle, Budapest, amit a tervek szerint idén hatodik alkalommal rendeznek meg. Komoly szakmai zsűri, filmrendezők és pedagógusok értékelik majd az alkotásokat. Európában kuriózumnak számít a speciális filmkészítés, mivel ez az átlag filmnél egy technikailag jóval bonyolultabb folyamat.

Az érzések, gondolatok leghitelesebb kifejezőeszköze a mozgókép

– A speciális film esetében a készítők és segítőik közösen alkotnak. Nagyon fontos, hogy a segítő tényleg csak mankó legyen. Még csak ötlet szintjén se szóljon bele a munkába, inkább csak próbálja kicsalogatni azokat az érzéseket, gondolatokat, melyeket sokszor nagyon nehéz a kommunikációs problémák miatt előhívni belőlük. Ez egy érzékeny terep, és óriási alázatot igényel – fogalmazott Fábián Gábor. A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke hozzátette, hamarosan elkészül az a digitális filmarchívum, melynek segítségével a 2008 óta elkészült összes magyar speciális film elérhető lesz majd kategorizált formában.

 

Szabó Bianka
Fotó: Mészáros János

Szabó Bianka Szombathelyről érkezett. Bár minden munkafolyamatban szívesen részt vesz, az ő specialitása mégis a forgatókönyvírás.

– A csapatban mindenkinek megvan a maga szerepe. Van, aki a kamerát kezeli, van, aki a forgatókönyvet írja, szeretünk együtt dolgozni. Jól érezzük magunkat Szolnokon, inspirálóan szép a táj, ezáltal remek forgatási helyszíneket találunk – jellemezte a tábort.

 

Ivánfi Tibor
Fotó: Mészáros János

Ivánfi Tibor a bánhalmai Fenyves Otthonból érkezett, és már nem először vesz részt a táborban. A kamerát és a vágóprogramot egyaránt profin kezeli, az otthonban is sokat foglalkozik filmezéssel.

– Itt, a táborban most egy animációs filmet készítünk. Segítettem a háttér megrajzolásában, majd fotózni fogjuk képkockánként a történetet, és filmet készítünk belőle – sorolta a feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában