szolnok

2020.08.03. 17:30

Megkezdődött megyénkben is a tankönyvek kiszállítása

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) a Magyar Posta Zrt.-n keresztül megkezdte megyénkben is a 2020/21-es tanévre szóló tankönyvek kiszállítását. Az oktatócsomagok ingyenesen jutnak el a tanulókhoz.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

Hétfőn délelőtt a megyeszékhely két tanintézményében – a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban, valamint a Szolnoki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Technikumában – postások, diákok és tanárok pakolták az tankönyveket.

– Hét raklappal hordtak be mintegy tízezer tankönyvet az iskolánk aulájába – mutatta a szállítmányt Lustyik Istvánné könyvtáros, tankönyvfelelős.

– A kötetek mind a tizenkét évfolyamunk osztályait kiszolgálják majd. Először tantermekbe hordatjuk be, majd általános és középiskolás kötetenként, évfolyamonként és tantárgyanként válogatjuk őket, ellenőrizzük, hogy a darabszámok megvannak-e. A fiatalok, akik segítenek a szortírozásban, egyrészt az ötven órás közösségi szolgálatukat teljesítik, másrészt a Kello által diákmunkásként fizetett gyerekek – említi a tankönyvfelelős.

Akinek azért Virágné Józsa Csilla és Tóth-Szepcsik Renáta igazgatóhelyettesek, valamint néhány pedagógus és iskolai alkalmazott révén felnőtt segítsége is akadt. A postától megtudtuk, ezen a héten a megye majd’ minden településének többi tanintézményeiben is megkezdik a tankönyvek kiszállítását.

Fotó: Mészáros János

A 2013/14-es tanév volt az első, amikor az első osztályos diákok térítésmentesen juthattak tankönyvhöz. A 2020/’1-esben már minden diák – összesen 1,2 millió tanuló – teljesen ingyenesen kapja a tankönyveket. Az intézkedés összesen 1,2 millió tanulót érint.

Az alsó és felső tagozatos általános iskolások, illetve a középiskolások mellett a 13-16. szakképzési évfolyamokra járó tanulókra is kiterjed. Ez több tízezer forint megtakarítást jelenthet családonként. Az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztése 13,5 milliárd forintba kerül, aminek fedezetét az idei és a jövő évi költségvetés egyaránt tartalmazza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában