Tiszapüspöki / Tiszaföldvár / Kócsújfalu / TISZAÖRS

2020.08.01. 11:30

Négy településen átívelő életútjáról írt könyvében Hajnal Imre

Két héttel ezelőtt jelent meg Hajnal Imre nyugalmazott pedagógus és helytörténeti kutató hetedik könyve. Az életrajzi kötetben arról számol be a szerző, hogy egy tiszapüspöki gesztenyefa árnyékából hogyan jutott el a Hortobágy széli kis faluba, Kócsújfalura, majd onnan az élet milyen szele sodorta tovább jelenlegi lakhelyére, Tiszaörsre.

Ujvári László

A kötetben szereplő települések egy-egy mérföldkövet jelentenek Hajnal Imre életében

Fotó: Ujvári László

Fél éve már, mégis mintha tegnap lett volna, mikor a tiszaörsi művelődési házban Hajnal Imre ígéretet tett arra, hogy hamarosan érkezik új, és egyben utolsónak szánt könyve. Az ígéret pedig – annak rendje és módja szerint – valóság lett, július végén már forgathatják az érdeklődők a nyugalmazott pedagógus hetedik kötetét.

– Családom történetén keresztül mutatom be szülőfalumat, Tiszapüspökit. A diákéveimen keresztül ismerhetik meg Tiszaföldvárt. Az első munkahelyemen egy évtizedet töltöttem Kócsújfalun, ahonnan Tiszaörsre kerültem, és itt élek immáron negyvenhét éve – vázolta a könyv tartalmát.

A kötetben szereplő települések egy-egy mérföldkövet jelentenek Hajnal Imre életében
Fotó: Ujvári László

Tizenkét éves koráig lakott Tiszapüspökiben, majd a tanulmányai elszólították onnan, de a mai napig tartja a kapcsolatot a még élő rokonsággal. Az általános iskolát már Tiszaföldváron fejezte be, majd ott végezte a középiskolát is.

– A gimnázium utolsó évében ismerkedtünk meg a pedagógia alapjaival, logikát és pszichológiát tanultunk. Ekkor döntöttem el, hogy ezt a pályát választom – mesélte Hajnal Imre.

Családfakutatás előzte meg a könyv megjelenését, egészen 1714-ig vezette vissza a család történetét. A kiadványban eredeti dokumentumok és anyakönyvek másolatai is bizonyítják a leírtak hitelességét.

– A tiszapüspöki nagyszüleim voltak az elsők, akik taníttatták a gyermekeiket. Képesek voltak eladni a családi házukat, hogy a gyerekek tanulni tudjanak. A könyvből kiderül, hogy ennek köszönhetően sokra vitték, mindannyian elvégezték a polgári iskolát – engedett betekintést a család történetének tiszapüspöki fejezetébe.

Egyik nagybátyja, Hajnal István járási tanácselnök volt Tiszafüreden, másik nagybátyja pedig tanácselnök-helyettes Óbudán. Egy másik rokona a Szolnok megyei Néplap kiadójának vezetője lett.

– Hogy a családban ez a generáció sokra vitte, az annak köszönhető, hogy az apai nagyszüleim taníttatták a gyerekeiket – magyarázta, hozzátéve: egyik unokatestvére, Hajnal József, a Néplap egykori főszerkesztője.

Mind a négy település sokat jelent számára, egyik a családot, másik a fiatalságot, és vannak, melyek a munkát és hivatást jelentik számára. Mindenhol otthon érzi magát, élete hátralévő részét azonban Tiszaörsön tervezi. Könyve most kétszáz példányban jelenik meg.

– Szeretném eljuttatni azokhoz, akik Kócsújfaluról az elmúlt években, évtizedekben Tiszafüredre költöztek. Sajnos a járványhelyzet eddig megnehezítette, hogy könyvbemutatót és egyéb összejöveteleket szervezzünk, de bízok a legjobbakban. Nekik személyesen, Tiszafüreden adtam át a könyvemet – folytatta.

Talán tényleg utolsó munkáját forgathatja a nagyérdemű, de elmondása szerint jó lenne még megírni a Tiszaörsön töltött közel fél évszázad históriáját is. Ez azonban éveket vesz igénybe, és hogy könyv lesz-e belőle, azt még a jövő sejtelmes homálya fedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában