Jászberény

2020.08.16. 11:30

Nehéz megtalálni a biztonságos környezetéből elkóborolt emut

Ausztráliában őshonos emu szaladgált csütörtökön a 4-es főúton Szolnoknál. Néhány héttel ezelőtt pedig Csepel egyik forgalmas útján jelent meg egy struccalakú, termetes madár. De vajon veszélyes-e az óriási szárnyas? Erről is kérdeztük Kovács Ágnest, a jászberényi állatkert gyűjteményvezető-helyettesét.

Illés Anita

Nagypál Tamara állatgondozó lédús zöldség- és gyümölcsfélékkel eteti a jászberényi állatkert emuját. Ezek a madarak alapvetően nyugodt természetűek

Fotó: Pesti József

Az ausztráliai eredetű emut a strucc után a világ második legnagyobb madaraként tartják számon. A szavannákon nem meglepő látvány, ám a 4-es főúton közlekedve bizony döbbenten tapasztalták az autósok a jobbra-balra rohangáló nagytestű madarat, ami akár balesetet is okozhatott volna. Vannak, akik egyébként haszonból, gazdasági érdekből tartják. Kedvelt a húsa, mert alacsony a zsír- és kalóriatartalma, de az emutojást is fogyasztják. Sőt, a bőrét szintén felhasználják különböző termékek elkészítéséhez. Az emu életmódjáról, viselkedéséről számos hasznos információt megtudtunk a jászberényi állatkertben, ahol jelenleg egy emukakas él a Bennett-kengurukkal egy kifutóban.

Nagypál Tamara állatgondozó lédús zöldség- és gyümölcsfélékkel eteti a jászberényi állatkert emuját. Ezek a madarak alapvetően nyugodt természetűek
Fotó: Pesti József

– Alapvetően nyugodt természetű madár. Veszélyessé akkor válhat, ha az emberek felől támadást érzékel, vagy ha sarokba szorítva meg akarják fogni. Ebben az esetben rúgással védekezik és ezzel akár komoly sérüléseket is okozhat – mondta érdeklődésünkre Kovács Ágnes, a Jászberényi Állat- és Növénykert gyűjteményvezető-helyettese. Megtudtuk, hogy a zoo-ból szökés még nem fordult elő.

– Egy állattartó telepen, gazdaságban talán nagyobb szökési lehetőség kínálkozik számára, amit ezek a madarak ki is használhatnak. Olyan gyorsan futnak, hogy egy városban szabályosan közlekedő autó sebességét is fel tudják venni. Ha valamelyik elkóborol, akkor bizony nem egyszerű megtalálni – tette hozzá.

Röpképtelen, de futva nagy távolságokat képes megtenni. Az állat életmódjáról Kovács Ágnes elmondta, hogy az Ausztráliában őshonos emu megfelelően alkalmazkodott a száraz, vízszegény körülményekhez. A szabad természetben viszonylag sokáig képes tartalékolni és így kibírja a táplálékszegényebb időszakokat is. Elsősorban növényevő madár, nagyon kevés állati eredetű eleséget fogyaszt.

– Emukakasunknak változatos formában készítjük el a növényi takarmányt. Mindig egyszerre, „asztalközösségben” kapnak enni a kengurukkal, így mindenki azt válogat magának a csemegéből, amit szeretne. Ennek egyik fő összetevője a szemes takarmány. Étrendjében meghatározó a lédús zöldségek aránya. Szereti a zöldségek levélzetét és a paradicsomot. Kedvence pedig a zöldborsó – részletezte Kovács Ágnes.

A berényi állatkert emukakasa jelenleg „egyedülálló”, párja néhány hónappal ezelőtt elpusztult. Nincs túlfeszített napirendje a kíváncsi madárnak, a látogatók örömére sokat sétál a kifutóban. A gondozók bevonják a nyári látványetetésekbe is. A zoo-táborok egyik kedvelt programja az emufürdetés. A csodamadár ugyanis nagyon élvezi, amikor a tikkasztó hőségben egy kicsit lehűtheti magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában