átdolgozták a terveket

2020.08.25. 16:30

Nem lesz szennyvíziszapos zöldhulladékfeldolgozó Tószegen

Megegyezés született a tószegi komposztálótelep ügyében. A lakossági tiltakozást kiváltó fejlesztéssel kapcsolatban tartottak kedden sajtótájékoztatót Szolnokon, a városháza jegyzői tárgyalójában.

P. Pusztai Nóra

Ilyen a jó állagú komposzt

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Szükségessé vált a komposztálást magasabb szintre emelni, ugyanis fontos ellátni a társulás terültére eső negyven település igényeit. Hónapokkal ezelőtt indult el egy tervezési folyamat, hogyan lehetne a zöldhulladék feldolgozását megoldani a térségben, ezzel kapcsolatban esett szó először a Tószeg határán kívül eső telep kialakításáról, melyről kikértük a környezetvédelmi felügyelőség állásfoglalását – mondta Szalay Ferenc, a kistérségi és hulladékgazdálkodási társulás elnöke. Hozzátette: a lakosság véleménye fontos, hogy a település a szaghatások miatt ne kerüljön még egyszer kellemetlen helyzetbe.

Dr. Gyuricza Miklós, Tószeg polgármestere szót ejtett a tizenöt-húsz évvel ezelőtt komoly problémákat okozó szennyvíziszapot is felhasználó telepről.

– Elviselhetetlen bűz terjengett az egész faluban, a környezetvédelmi hatóság jogosnak ítélte a lakossági panaszokat és az eljárás végén bezáratták a zöldhulladék feldolgozót. Amikor felmerült az újranyitás kérdése, szakmai egyeztetések szükségességét jeleztük. Egy kompromisszumos megoldást tűztünk ki, mely garanciát biztosít a helyieknek – hangsúlyozta a polgármester.

A lakosok véleményét is kikérték. Az önkormányzat tájékoztató levelet és kérdőívet küldött ki a tószegieknek, amelyben leírták az előnyöket és a hátrányokat.

– A válaszokból tisztán látszott, hogy a helyiek nem szeretnének szennyvíziszapot is felhasználó üzemet. A jelenlegi bejelentés tehát egy hónapok óta tartó egyeztetési eljárás végére tesz pontot. A leendő üzemeltető ugyanis módosítja a működési engedély iránti kérelmét, hogy csak szennyvíziszap nélküli technológiát alkalmazhassanak – emelte ki dr. Gyuricza Miklós, majd kifejtette, hogy a szállítási útvonalakkal kapcsolatban is tárgyalások zajlanak, egy alternatív szakasz építését vetítette előre.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő összegezte: az elmúlt hetek intenzív együttgondolkodása során a lakosság igényeit is figyelembe vették, így egy környezettudatos, a kor igényeinek megfelelő növényi hulladékot komposztáló telep kezdheti meg a működést jövő nyáron Tószegen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában