Jászkunság

2020.08.19. 20:00

Nem maradunk programok nélkül az államalapítás ünnepén

Bár a koronavírus-helyzet miatt a budapesti és szolnoki augusztus 20-ai programok egyaránt elmaradnak, a megyében jó néhány településen megemlékeznek az államalapítás ünnepéről.

Czakó Nóra

A kenyérszentelés idén sem maradhat el

Fotó: Csabai István

A legtöbb helyen szentmisét tartanak, és a kenyérszentelés sem marad el. Szolnokon a Vártemplomba, míg Jászberényben a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomba várják az érdeklődőket.

Törökszentmiklós kiemelt helyszíne a Magyarok Kenyere – Tizenötmillió búzaszem programnak, hiszen idén ünnepli újratelepítésének háromszázadik évfordulóját a város. Ennek köszönhetően a Kossuth tér ad helyet a megyei búzagyűjtő napnak és a kenyér ünnepének.

A kenyérszentelés idén sem maradhat el
Fotó: Csabai István

Karcagon szerdán országzászló-felvonással és könyvbemutatóval vette kezdetét a Nagykunsági Kulturális Napok. Csütörtökön horgászversenyt rendeznek, majd a búcsúi szentmise és körmenet után csikósbemutatóval is készülnek. Ezután a lovasok, fogatok és mezőgazdasági gépek felvonulását tekinthetik meg a résztvevők. A nap a Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertjével zárul. Pénteken a Karcagi Szent Korona Fesztiválon zenekarok szórakoztatják a fiatalokat, szombaton pedig Zádor-híd kupa megyei kosárlabdatorna lesz a Kosárligetben.

Jászapátin a városi ünnepségen és a misén kívül gazdabált rendeznek, majd tűzijáték lesz a Panna-tónál. Ezzel párhuzamosan Mezőtúron a 39 éves képzőművészeti alkotótelep zárókiállítása és zenés irodalmi műsor is színesíti az ünnepséget.

Kunszentmártonban már a XVII. Körösparti Sportnapot rendezik meg augusztus 20-án. A Körös strandon bográcsos főzőversennyel indul a nap, míg a délutáni programok között homokvárépítő-verseny, strandfoci, sétahajózás, családi és baráti kenuverseny, íjászat és ergométeres verseny szerepel. Este pedig fáklyás felvonulás lesz a Körös folyón.

Az államalapítás ünnepén Tiszasülyön horgászversenyt rendeznek a Gulyagyepi horgásztavon felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Vezsenyen pedig falunapot és főzőfesztivált a sportpályán. Itt a streetfighter show után az UHC, a Rock Dealers és a Lokátorock lép színpadra. Az este tíz órakor kezdődő tűzijáték után a Blues Company ad koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában